Prošireni estetički odgoj

Jacques Rancière u Zagrebu

 
Znameniti francuski filozof Jacques Rancière, koji je svojim promišljanjima bitno odredio kako danas shvaćamo društvo i umjetnost, gostuje u Zagrebu 05. i 06. listopada 2015., u organizaciji Multimedijalnog instituta.

 
Rancière, kao mislilac emancipacije, posljednjih godina se okrenuo istraživanju odnosa vremena i umjetnosti – bilo da se radi o životu umjetnosti u povijesnom vremenu ili o vremenu kao materijalu umjetničkog stvaranja. No, Rancièreove analize ne staju na tom pitanju kao nečemu što je važno samo za umjetničku praksu, već ga filozof dovodi u vezu sa svojim dosadašnjim razmišljanja o demokraciji i jednakosti, otvarajući time intelektualni obzor ih kojeg se može zamisliti jedno vrijeme slobode. Jedan dokument tih Rancièreovih razmatranja – esej Vrijeme od poslije, o mađarskom redatelju Béli Tarru – Multimedijalni institut u hrvatskom prijevodu objavljuje uoči autorovog dolaska u Zagreb.

 
05. listopada (ponedjeljak) u 19h u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti Jacques Rancière će održati javno predavanje na temu Upotrebe vremena – filmski momenti, u kojem će produbiti svoje analize odnosa vremena, umjetnosti i emancipacije.

 
Dan poslije, 06. listopada, na Akademiji dramske umjetnosti organiziran je razgovor studenata i ostale zainteresirane publike s Rancièreom – dvorana F22 (Frankopanska 22) u 13h.

 
 
* ulaz na predavanje je slobodan sa besplatnim ulaznicama koje će se moći preuzeti u MaMi (Preradovićeva 18) i u MSU
** predavanje je na francuskom, uz simultani prijevod na hrvatski

 
 
 

Organizira Multimedijalni institut, u suradnji sa Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu i Akademijom dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

 

Medijski partner Hrvatska radiotelevizija

 

Podržali Ministarstvo kulture RH / Ured za udruge Vlade RH / Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba / Hrvatski audiovizualni centar / Ministarstvo vanjskih poslova RH / Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj / Institut français

 

Događanje je organizirano u okviru manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj – www.rendez-vous.hr

 

Gostovanje Jacquesa Rancièrea je dio međunarodnog suradničkog projekta Prošireni estetički odgoj uz podršku programa Europske unije Kreativna Europa.
više