[:hr]K-zona organizira predavanje Gudrun Schyman u Zagrebu:[:]

Feministički poziv na promjenu – poziv za ljudska prava

Podjela na političku ljevicu i desnicu nije nevažna, ali diskriminacija, rasizam i seksizam su prisutni na obje strane i ne nestaju nužno s prisutnošću socijalizma. Čak ni liberalizam, čiji je fokus na individualnim ljudskim pravima, ne rješava strukturnu nejednakost unutar društva. Zato je postojanje ideološki neovisne feminističke stranke važno. Ovu ulogu u Švedskoj ima stranka Feministička inicijativa, a njena je ideološka okosnica antirasistički feminizam.

Na izborima 2014. godine Feministička inicijativa je dobila zastupnička mjesta u Europskom parlamentu i 13 općina diljem Švedske. S feministkinjama iz drugih stranaka bore se za jednaka prava svake osobe bez obzira na spol, boju kože, etnicitet, klasnu pripadnost, seksualnost, tjelesnu sposobnost, rod ili vjersko uvjerenje. Feministička inicijativa je 2014. godine imala oko 22 000 članova i oko 80 grupa članica.

 

Upoznajte Gudrun Schyman, predsjednicu stranke Feministička inicijativa

Gudrun Schyman jedna je od osnivačica političke stranke Feministička inicijativa. Posjeduje stručno iskustvo socijalne radnice te je bila aktivna u antinuklearnom pokretu, kao i u lokalnim i međunarodnim mirovnim pokretima.

Prethodno je bila članica Lijeve stranke u sklopu čega je vršila dužnost parlamentarne zastupnice u državnom parlamentu od 1988. do 2003. Predsjednica Lijeve stranke bila je od 1993. do 2003., kada ju napušta.

Feministička inicijativa službeno je započeta 2005. te se otada razvila u feministički i antirasistički pokret koji je na zadnjim izborima osvojio zastupnička mjesta u 13 lokalnih parlamenata i jedno zastupničko mjesto u Europskom parlamentu.

Gudrun Schyman je od 2010. politički aktivna u gradu u kojem prebiva, Simrishamnu, članica je državnog odbora Feminističke inicijative te je jedna od dviju predsjednica stranke. Stručno se bavi predavanjem i obrazovanjem o područjima rodne ravnopravnosti i antidiskriminacije.

O feminističkim praksama i djelovanju Feminističke inicijative, Schyman govori u MaMi, četvrtak 29.10. s početkom u 19:30h. Događaj organizira Prostor rodne i medijske kulture K-zona.

više