[:hr]Promocija knjige:[:]

Marijan Krivak: “Kino Hrvatska”

U MaMi će se održati promocija najnovije knjige kritičara i filozofa Marijana Krivaka. Kino Hrvatska izbor je iz Krivakovih filmskih kritika koje je autor pisao još od Arkzina pa sve do danas i ujedno sjajan prikaz razvoja domaće kinematografije od osamostaljenja. Na promociji će govoriti autor, teoretičari Hrvoje Pukšec i Igor Marković te urednica knjige Ivana Rogar.

 

O knjizi

Kino Hrvatska? Postoji li nešto takovo kao “kino Hrvatska”? Što povezuje toponime jedne gotovo izumrle kategorije — to jest “kina” — i jedne, početkom 90–ih godina prošlog stoljeća nastale real–političke državotvornosti — naime, Hrvatske? Dakle, ima li Hrvatska neke veze s kinom… kinom kao umjetničkim fenomenom koji još od prve projekcije braće Lumière iz 1895. toliko usudno obilježuje našu zbiljnost? (…)

Kako se razvijala hrvatska državotvornost, razvijala se i hrvatska kinematografija. Nakon posrtanja u prvoj polovici 90–ih, HR–film se polako počeo ne samo kvantitativno, već i kakvoćom uzdizati, eda bi u posljednih nekoliko godina postao značajnim čimbenikom HR–kulture i umjetnosti. I ne samo to… Autor se usudio ustvrditi da je svojim kvalitativnim dosezima — posebice u zadnjoj “petoljetki” — nadmašio svoje rivale u regiji. To jest, srpski, slovenski, BiH film…
 

O autoru

Marijan Krivak rođen je u Zagrebu 1963. Diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost, a magistrirao je i doktorirao filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Strukovno je situiran na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josip Juraj Stros­smayer u Osijeku. Ondje od 2007. godine predaje filozofiju na do–diplomskom i diplomskom studiju. Voditelj je kolegija iz Suvremene filozofije i Filozofije jezika, a uveo je i izborni kolegij pod naslovom Osnove kritičkog mišljenja. Područja interesa su mu i suvremena filozofija politike, socijalna filozofija te estetička pitanja vezana uz suvremene umjetničke prakse. Usporedo s filozofijom i teorijom, kao i drugim humanističkim disciplinama, dugi se niz godina bavi i tekstovima o filmu i videu te o novim medijima. Član je Hrvatskog društva filmskih kritičara, a članke o filmu objavljuje još od 1989. godine. Objavio je do sada pet knjiga: Filozofijsko tematiziranje postmoderne (2000.), Protiv! (2007.), Biopolitika (2008.), Film… politika… subverzija! (2009.) i Suvremenost(i) (2012.). U svakoj se od njih bavi i analizama filmova, a sve u širem teorijskom i filozofijskom kontekstu. Posljednjih nekoliko godina redoviti je suradnik emisije Filmoskop na Trećem programu Hrvatskog radija, web–portala filmovi.hr te časopisa Hrvatski filmski ljetopis.

više