Škola neophodnog znanja

MaMa, Booksa i Kulturpunkt početkom prosinca u Zagrebu organiziraju kratku Školu neophodnoga znanja, u trajanju od 04. do 15. prosinca.

Poznati umjetnici (Dubravka Ugrešić i Slobodan Šijan) te važni filozofi (Alexander Garcia-Düttmann i Peter Szendy) u različitim će formatima izložiti što za njih danas predstavlja neophodno znanje koje bi valjalo usvojiti.

Program započinje 04. i 05.12. u Kinu Tuškanac filmskim programom po odabiru Alexandera Garcia-Düttmanna. Četvrtog prosinca prvo prikazujemo Nebo kentaura, novi film klasika argentinskog filma Huga Santiaga. Potom će redatelj i Garcia-Düttmann razgovarati o filmu i o Santiagovom opusu, koji je važan za novije generacije argentinskih filmaša ali i filozofe kao što je Gilles Deleuze. U subotu petog prosinca prikazat ćemo film Luchina Viscontija Drage zvijezde Velikog medvjeda iz 1965. godine, a u koji će Garcia-Düttmann dati uvod.

Od 07. do 10. prosinca u MaMi održavaju se 2 dvodnevna seminara, s početkom u 16h.

Prvo će 07. i 08. prosinca francuski filozof Peter Szendy održati seminar na temu Estetički supermarket u kojem će predstaviti svoj rad o odnosu slike, filma i novca.

Zatim će u drugom seminaru 09. i 10. prosinca Dubravka Ugrešić izložiti svoja promišljanja o tome što je za nju kao književnicu nužno znanje. Njen seminar dijelom će se osloniti i na esej Karaoke kultura koji zajednički objavljuju Booksa i MaMa, a o kojem će biti riječi u Booksi u petak 11.12. u 12h u razgovoru s autoricom.

Važna napomena: Zbog ograničenog mjesta na seminarima Szendyja i Ugrešić potrebna je najava sudjelovanja na elektronsku adresu mi2@mi2.hr (rok: 03.12.).

Program će zaokružiti Slobodan Šijan, s kojim o njegovoj novoj knjizi Filmus – priče o filmu razgovaramo u MaMi u ponedjeljak 14. prosinca, da bi naposljetku na Kratkom utorku u Kinu Tuškanac (15.12.) bili prikazani Šijanovi eksperimentalni filmovi.

više