Predavanje:

Vuk Ćosić: Kolaps konteksta 2.0

A) Zašto i dalje govorimo o net.artu?
Lični pogled oca, obogaćen anegdotama i nejasnim aluzijama koje odvode slušaoca u opasnom pravcu. Prisutnost obavezna.
 
B) Položaj rane internetne umetnosti u narativnom luku progresivnih umetničkih praksi od dade preko situacionista ka budućnosti.
Privatno viđenje svojevremenog nosioca virusa slobode u neslobodnom vremenu i na neslobodnoj infrastrukturi.
 
C) Kolaps konteksta 2.0
Javno promišljanje promene agregatnog stanja interneta od prostora slobode ka prostoru nadzora te o mogućim umetničkim taktikama.

 

Predavanje Vuka Ćosića pod nazivom “Kolaps konteksta 2.0” organizirano je u sklopu projekta net.cube Centra za dramsku umjetnost, u suradnji sa Što, kako i za koga/WHW.

 

Vuk Ćosić internetski je veteran i međunarodno priznati klasik internetske umjetnosti. Suosnivač je Ljubljanskog Digital Medialaba (Ljudmila), Nettime-a i konzultantske tvrtke Case Sensitive. Kao pionir internetske umjetnosti izlagao je na Venecijanskom Bijenalu; ICA, London; Beaubourg u Parizu; ICC, Tokio; Kunsthalle, Beč; Digitalni Artlab, Tel Aviv; ZKM, Karlsruhe; Ars Electronica, Linz; postmasters, NYC; Friedricanum, Kassel itd. Predavanja je držao u Beaubourgu u Parizu, Guggenheimu u Veneciji u Thing u NY, na festivalima, umjetničkim školama i sveučilištima. Osim kao autor brojnih net.art projekata, Ćosić je poznat i kao web strateg koji je vodio timove ključnih projekata slovenskog online prostora koji su uključivali vladu, korporacije, civilnu scenu i kulturu. Živi u Ljubljani.

Projekt net.cube istražuje kontekst internetske umjetnost i nastoji osigurati uvjete za umjetničke internetske projekte i poticanje domaćeg online stvaralaštva, njegovo kontekstualiziranje i mapiranje. Program se ostvaruje na dvije razine – kao internetska galerija (u nastajanju) i serija javnih predavanja.

Projekt je podržan od strane Zaklade “Kultura nova”, Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

više