Šijanovi ekperimentalni filmovi

Slobodan Šijan na Kratkom utorku i Školi neophodnog znanja

Šira publika Slobodana Šijana prvenstveno zna kao redatelja nekih od najpopularnijih jugoslavenskih komedija svih vremena kao što su ‘Ko to tamo peva’, ‘Maratonci trče počasni krug’ i ‘Davitelj protiv davitelja’, od kojih je prve dvije radio po scenarijima proslavljenog dramatičara Dušana Kovačevića. No, Šijan se prije i poslije toga, u biti kratkog perioda između 1980. i 1984. kad su nastali navedeni filmovi, ništa manje intenzivno i s ništa manje uspjeha bavio i slikarstvom, vizualnom umjetnošću, filmskom kritikom i teorijom, izdavaštvom, spisateljstvom… a u svojim mlađim danima i filmskim eksperimentom.

Na ovom Kratkom utorku, 15. prosinca u 20 sati, uglavnom ćemo se posvetiti razdoblju njegovog stvaralaštva između 1970. i 1972. u kojem je, dok je nakon završene Likovne akademije studirao na Fakultetu dramske umetnosti u Beogradu, u klasi ikone Crnog talasa Živojina Pavlovića i u društvu kolege Tomislava Gotovca, koristeći apsolutnu slobodu koju mu je davao profesor, snimio desetak izuzetno zanimljivih kratkih filmova. Filmove će najaviti sam autor i nakon projekcije održati kratki razgovor s publikom.

Prije Kratkog utorka a u sklopu Škole neophodnog znanja, sa Slobodanom Šijanom razgovaramo u MaMi u ponedjeljak 14. prosinca u 19 sati o njegovoj novoj knjizi Filmus – priče o filmu.

 
O knjizi:

Eksperimentalna filmska priča jednog od najvećih i najzanimljivijih multimedijalnih autora. Rijč je o filmskim pričama o velikim autorima srpskog filma: Bošku Tokinu – pioniru moderne filmske kritike u srpskoj kulturi, Dušanu Makavejevu, Aleksandru Petroviću, Živojinu Pavloviću, ali i o specifičnoj filmskoj povijesti o Vukici Đilas. Ovo je čudesna knjiga o junacima Šijanovog filmskog svijeta (Tom Gotovac, B. Vučićević, V. Pogačić, Šejka itd.), koja je istovremeno i neka vrsta autobiografije njegovog stvaralaštva.

više