Tribina i crtalački jam-session

Feminizam i queer u stripu

LGBTIQ inicijativa FFZGa AUT poziva vas na strip-tribinu na temu feminizima i queera u domaćem i inozemnom stripu. Na tribini sudjeluju um i pero iza genijalnog stripa ‘Horny Dyke’ – Helena Janečić, urednica izvrsne antologije ‘Ženski strip na Balkanu’ – Irena Jukić Pranjić te mlada nada hrvatskog stripa koja stoji iza biografije u formi stripa o životu i radu Marije Jurić Zagorke – Lea Kralj Jager. Dotaknut ćemo se pitanja i problematike poput reprezentacije žena i queer likova u stripovima – podliježu li još uvijek stereotipima, jesu li rađeni unutar heteropatrijarhalnih okvira, služe li samo kao pozadinski likovi ili već uživaju autonomiju? Osim likova, porazgovarat ćemo i o poziciji autorica stripa te slobodnih umjetnica u Hrvatskoj i šire. Nakon tribine, slijedi nam i crtalački jam-session zajedno sa autoricama i gostima iznenađenja!

Helena Janečić rođena je 1979. u Osijeku. 2003. diplomirala je na Sveučilištu Furman u SAD-u, a 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U radu se kroz strip i slikarstvo bavi prikazivanjem neistražene ili zanemarene queer povijesti (pastoralne slike slavonskih snaša). Izlagala je na nekoliko samostalnih i nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, u različitim medijima od slikarstva, stripa do glazbenog performansa. Neki od stripova uvršteni su u antologiju „Ženski strip na Balkanu“ (Fibra, 2010.). Dobitnica je nagrade Ex Aequo 20. i 23. slavonskog biennala, a 2009. rad joj je uvršten u likovnu zbirku Erste banke. Od 2010. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Irena Jukić Pranjić (Bjelovar, 1973) dipomirala na Akademiji likovnih umjetnosti i Odsjeku Povijesti umjetnosti u Zagrebu. Stripom se aktivno bavi od 1997. Objavljivala stripove u nizu tiskovina i web-stranica u Hrvatskoj i inozemstvu. Za rad na stripu dva puta nagrađena na festivalima. Objavila četiri zbirke kratkih stripova “Protuotrov” (samoizdati, 1997. – 2003.), te strip-album “Emisija emocija” (“2×2”, 2015). Autorica antologije “Ženski strip na Balkanu” (Fibra, 2010.). Uredila i režirala dokumentarni serijal od 30 nastavaka “Strip u Hrvatskoj” (Produkcija “Anima” za HRT3, 2014/15). Bavi se animacijom i  ilustracijom. 

Lea Kralj Jager filmska je animatorica i strip crtačica iz Zagreba, Hrvatska. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na odsjeku za animirani film i nove medije. Godine 2013. završava svoj prvi animirani film „Na Prvi Pogled“. Autorica je biografije u formi stripa o životu i radu Marije Jurić Zagorke. Jager je objavljivana i izlagana lokalno i vani. Trenutno radi na par projekata među kojima je i jedan zombi strip. Životna ambicija joj je baviti se svime ikada i ne izgubiti pritom fokus (A Jack of all trades and a master of One), nada se do 70te godine uspjeti u tome. Dok ne freelanca aktivno se bavi spavanjem i udomljavanjem knjiga. 

Tribinu vode i moderiraju članice AUTa.

više