Vizualni kolegij

Predavanje Ophira Lévyja povodom “Saulovog sina”.

 
“Saulov sin”, debitantski dugometražni film mađarskog redatelja Lászla Nemesa, nesumnjivo je obilježio filmsku 2015. godinu. Višestruko nagrađivan, pa tako i na Zagreb Film Festivalu, također je kandidat za nagradu Oscar za najbolji strani film.
 
Pored brojnih nagrada, film je od same premijere u Cannesu izazvao i brojne diskusije, kako zbog teme tako i zbog narativnih i filmskih sredstava koje Nemes koristi.
 
Među reakcijama na “Saulovog sina” ističe se knjižica, tj. otvoreno pismo Lászlu Nemesu, koje je napisao francuski filozof Georges Didi-Huberman, a u kojem raspravlja o statusu Nemesova filma s obzirom na umjetnički, filozofski i politički tretman holokausta.
 
Povodom početka hrvatske distribucije “Saulovog sina” 28. siječnja, kao i međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta, Francuski institut u Hrvatskoj u suradnji s Multimedijalnim institutom, izdavačem Didi-Hubermanovog teksta o filmu, i Zagreb Film Festivalom, distributerom “Saulovog sina”, 26. siječnja u 18 sati u Medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj (Preradovićeva 5, Zagreb) organizira predavanje koje će održati g. Ophir Lévy, stručnjak za kinematografiju i filozof, na temu Je li okončana rasprava o reprezentaciji holokausta na filmu? – Razmišljanja o “Saulovom sinu””.

 
— Predavanje će biti na francuskom jeziku uz simultani prijevod na hrvatski.
 
 

Ophir Lévy je mladi francuski istraživač koji predaje na Sveučilištu Paris III – Sorbonne Nouvelle. Njegovo se područje stručnosti odnosi na pitanje odnosa slike i povijesti Drugog svjetskog rata (naročito na pitanje istrebljenja Židova u Europi).

 
Po obrazovanju filozof i povjesničar kinematografije, Ophir Lévy obranio je doktorat na temu “Potajne slike” pod mentorstvom Sylvie Lindeperg. U svojim radovima on pokazuje kako je imaginarij koncentracijskih logora i istrebljenja utjecao na francusku i američku kinematografiju od 1960-ih do danas. Za taj je rad Levy nekoliko puta nagrađivan, a u 2016. godini isti će biti i objavljen.

 
Također je i autor knjige “Misliti čovjeka u svjetlu boli – Filozofija, povijest, medicina. 1845-1945” (objavljeno 2009.).

 
Redovito surađuje s pariškim Memorijalom holokausta (fr. Mémorial de la Shoah) i drugim institucijama kao što su Forum des images, Vijeće Europe ili filmska akademija FEMIS.

 
Web stranica Ophira Lévya: http://lesimagesclandestines.blogspot.de

više