Galerije Prozori vas poziva...

Nesigurne intervencije: LGBTIQ korisnici u narodnim knjižnicama

Okrugli stol “Nesigurne intervencije: LGBTIQ korisnici u narodnim knjižnicama” dio je istoimenog umjetničko-istraživačkog projekta Galerije Prozori, Knjižnice S. S. Kranjčevića.

Baveći se knjižničarskom temom, popularizirajući i tematizirajući kritičko knjižničarstvo te dekonstruirajući mit o neutralnosti knjižničarske profesije, projekt putem umjetnosti problematizira položaj LGBTIQ osoba unutar programa, usluga i fondova narodnih knjižnica, pozicionirajući ih pritom kao moguća mjesta subverzivnosti. Na Okruglom stolu predstavit će se rezultati istraživanja koje je imalo za cilj ispitati odnos LGBTIQ zajednice i narodnih knjižnica, prikazat će se mogući odgovori na informacijske potrebe LGBTIQ osoba kroz primjer djelovanja Knjižnice Centra za ženske studije, navedeno će se kontekstualizirati unutar kritičkog knjižničarstva i popularizacije queer kulture te će se problematiziratimogućnosti i dosezi angažiranog i aktivirajućeg djelovanja putem umjetnosti.

Sudionici: Ana Barbarić, Irena Bekić, Zvonimir Dobrović, Petra Dolanjski, Mario Hibert, Jasminka Pešut i Aleksandra Pikić.

Raspored izlaganja dostupan je ovdje.

Projekt je ostvaren u suradnji s Centrom za ženske studije Zagreb, udrugom Domino i Katedrom za bibliotekarstvo Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Autorica projekta: Petra Dolanjski
Umjetnička dokumentacija: Helena Janečić
Projekt podržava Ministarstvo kulture RH.

više