Umreženo društvo

POLITIČKI TEHNOTOP: predavanje Jamesa Bridlea i projekcija filma Wernera Herzoga

Pozivamo Vas na projekciju dokumentarnog filma proslavljenog njemačkog redatelja Wernera Herzoga i predavanje istaknutog mladog britanskog umjetnika i publicista Jamesa Bridlea o umreženom svijetu, tehnološkim fantazijama, planetarnim transformacijama i neizvjesnostima društvenog djelovanja koji obilježavaju našu suvremenost.
 
 

James Bridle: Cloud Thinking, predavanje

srijeda, 07.12.2016, 18:00h @ MaMa

Živjeti u današnjem svijetu znači živjeti ispod oblaka i u oblacima. Planetarna klimatska skala je najzad replicirana u planetarnoj skali naših informacijskih sistema koji okružuju globus. Oba ova sistema su, sasvim doslovno, izvan kontrole.

Kad je u pitanju vrijeme, antropogene klimatske promjene postale su ireverzibilne te nas očekuju iznimno nasilne promjene, kako u pogledu geofizičkih, tako i u pogledu društvenih procesa. Ratovi i masovne migracije izazvane klimatskim promjenama već su naša stvarnost te njihove učinke možemo neposredno osjetiti, makar kao povećanje atmosferskih turbulencija. Unatoč tome, strašna upozorenja i očajnički vapaji znanstvenika ne uspijevaju nas trgnuti da se suočimo s krizom. Stvar nije ništa bolja kad pogledamo naše informacijske sisteme. Pregršt informacija i pluralnost pogleda na svijet koji su sad dostupni kao gotova rješenja ne proizvode koherentnu konsenzualnu stvarnost, nego jedan izmrvljeni svijet koji je opterećen fundamentalističkim inzistiranjima na jednostavnim narativima, teorijama zavjere i postfaktičkom politikom.

James Bridle je publicist i umjetnik koji u svom radu istražuje povijest tehnoloških predviđanja, komputacijskog procesiranja i alternativnih modela razmišljanja o svijetu. Njegove radove su naručivale mnogobrojne galerije i institucije diljem svijet i interneta. Tekstove o književnosti, kulturi i tehnologiji objavljivao je u časopisima Wired, Domus, Cabinet, Atlantic, New Statesman, Guardian i Observer. Redovito gostuje na fakultetima, konferencijama i drugim događajima. Njegov pojam nove estetike kao istraživačkog projekta potaknuo je raspravu i inspirirao mnoge umjetničke i teorijske odgovore.
 
 

Werner Herzog: “Tko bi rekao – fantazije umreženog svijeta”, projekcija

ponedjeljak, 5.12.2016, 20:00h @ Kino Europa, u sklopu Human Rights Film Festivala

godina: 2016. | zemlja: SAD | trajanje: 98’

Werner Herzog svojim nas je dokumentarcima vodio do najudaljenijih krajeva zemaljske kugle i otkrivao daleke i egzotične, gotovo nestvarne krajolike. Najnovijim filmom vodi nas u virtualni svijet interneta – svijet koji je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća bio nezamisliv i u znanstvenoj fantastici, da bi danas postao sveprožimajuća stvarnost.

U deset poglavlja film istražuje potencijale umreženog svijeta, od samih početaka interneta sve do predviđanja mogućih posljedica koje bi njegov daljnji razvoj mogao donijeti suvremenom globaliziranom svijetu. Herzog razgovara s internetskim pionirima i entuzijastima, astronomima i robotičarima, ali i s ljudima koji su iskusili nuspojave virtualnog života, poput ovisnosti o internetu, bolesti zračenja i gubitka prava na privatnost. Sveto mjesto koje za znanstvenika predstavlja soba kalifornijskog sveučilišta gdje je 1969. započela digitalna revolucija, za majku poginule djevojke suočenu s tamnom stranom interneta predstavlja utjelovljenje samog Antikrista.
Dva suprotna pola jedne priče, i sve nijanse između njih, točku ujedinjenja imaju upravo u Herzogu. On je promatrač koji uočava ironiju i pronalazi poetski smisao u događajima koji su kreirali svijet u kojem živimo. Film neraskidivo veže utopijske ciljeve s neželjenim ishodima i nesigurnom budućnošću. Što god da se u konačnici dogodi, Herzog poručuje da je sigurno samo jedno – civilizacija kakvu danas poznajemo nekoliko generacija nakon nas bit će neprepoznatljiva, nezamisliva i u našim najluđim snovima, ako uopće i dalje sanjamo.

 

POLITIČKI TEHNOTOP

Predavanje Jamesa Bridlea i projekcija filma Wernera Herzoga organizirani su u okviru programa “Politički tehnotop” Multimedijalnog instituta, uz podršku Ministarstva kulture RH.

više