Syncro – Synergy Croatia sa zadovoljstvom predstavlja

Talijanske filmske večeri u MaMi: Ladri di biciclette

Syncro – Synergy Croatia djeluje na polju neformalne edukacije, osobnog razvoja i međunarodne suradnje u svrhu poboljšanja kvalitete života mladih.

Tijekom posljednja tri mjeseca jedna od Syncrovih volonterki održavala je u Zagrebu lekcije talijanskog jezika za početnike, te u tom okruženju shvatila koliko je ljudima vrijedno i zanimljivo učiti o novoj kulturi koja ustvari i nije toliko daleko od Hrvatske. Talijanske filmske večeri u MaMi nastavak su ovih edukativnih aktivnosti i prilika za primjenu novostečenih znanja talijanskog jezika, ali i za otkrivanje novih aspekata talijanske kulture, povijesti i jezika te posebno dijalekata koji se govore od sjevera do juga Italije. Film je u Italiji i dalje važan dio kulture koji reflektira teme i borbe ove zemlje i njezinih ljudi.

Četiri projekcije u MaMi predstavljaju brzo i intenzivno putovanje od neorealizma do suvremenog remek-djela talijanske kinematografije. Filmovi će biti prikazani na originalnom jeziku s engleskim titlovima. U nastavku donosimo raspored projekcija.

 

Petak, 20.01.2017, 18:00h

Ladri di biciclette / Kradljivci bicikala
1948., Vittorio De Sica

Film prenosi priču o Antoniu Ricciu, nezaposlenom radniku kojem je ponuđen posao lijepljenja plakata u poslijeratnoj Italiji. Preduvjet dobivanja posla je posjedovanje bicikla, tako da njegova supruga Maria odnosi stvari iz spavaće sobe, koje su bile njen miraz, u zalagaonici da bi dobila potreban novac za kupovinu bicikla. Antonio je presretan jer će napokon dobiti prijeko potreban posao. Dok je lijepio plakate netko mu je ukrao bicikl i on se upućuje sa svojim sinom Brunom u potragu za kradljivcem, obzirom da nije dobio potrebnu pomoć od policije.

 

Petak, 03.02.2017, 18:00h

La dolce vita / Slatki život
1960., Federico Fellini

Ova kombinacija drame i komedije prati Marcella Rubinija, novinara koji piše za tabloide, kroz sedam dana i noći na njegovom putu kroz “slatki život” Rima u bezuspješnoj potrazi za ljubavi i srećom. Dobitnik Zlatne palme na Filmskom festivalu u Cannesu 1960. i Oscara za najbolju kostimografiju 1960. “La dolce vita” se smatra najpopularnijim i najuspješnijim ostvarenjem Fellinijeve filmografije, odnosno jednim od najznačajnijih i najutjecajnijih ostvarenja europske kinematografije 1960-ih.
 

Petak, 17.02.2017, 18:00h

Cinema Paradiso (Nuovo Cinema Paradiso)
1998., Giuseppe Tornatore

Film “Cinema Paradiso” govori o dječaku Salvatoreu Di Viti, s nadimkom Toto. Film počinje retrospektivno kada je Salvatore već odrasla osoba i govori o crticama iz svog djetinjstva. Toto je vrlo zainteresiran za film i kino. Postaje dobar prijatelj s Alfredom koji radi kao tehničar i koji pušta filmove u lokalnom kinu. Jedne večeri tijekom prikazivanja filma dolazi do nesreće. Cijelo kino je izgorjelo. Alfredo je pokušao zaustaviti požar ali mu to nije uspjelo… Režiju i scenarij filma potpisuje Giuseppe Tornatore, a muziku Ennio Morricone sa svojim sinom Andreom. Film je dobio Oscara za najbolji strani film 1990.

 

Petak, 24.02.2017, 18:00h

Il capitale umano / Ljudski kapital
2008., Paolo Virzì

“Ljudski kapital” započinje na samome kraju kada jureći terenac stjera s ceste biciklista noć uoči Badnje večeri. Kako na vidjelo izlaze pojedinosti događaja koji su doveli do nesreće, životi članova imućne povlaštene i distancirane obitelji Bernaschi isprepletat će se s obitelji Ossola koja se muči da zadrži lagodan život srednjega sloja na načine koje nitko od njih nije očekivao.

više