Cruising sa Srđanom Sandićem

Žena koja je pročitala po knjigu iz svake zemlje

U novom Cruisingu predstavljamo Barbaru Tartaglia Roca. Razgovarat ćemo o njezinom osobnom projektu “Čitanjem oko svijeta” u kojem si je Barbara zadala zadatak da pročita po jednu knjigu iz svake zemlje svijeta – ukupno njih 196. Odakle inspiracija za taj poduhvat, o dostupnosti ovako opširne i šarolike literature u Hrvatskoj, o tome zašto Monako, Južni Sudan, Komori, Kiribati i Tuvalu nemaju pisce te koje su posebnosti književnosti na pojedinim kontinentima saznajte 21. veljače u MaMi.
 

Barbara Tartaglia Roca osnovnom je izobrazbom diplomirana profesorica stranih jezika, koji se na zagrebačkom Sveučilištu još uvijek podučavaju zajedno s pripadajućim književnostima.
Premda strastven čitač ne treba srodnu sveučilišnu dopusnicu za čitanje, prenositelju čitalačkoga iskustva ona predstavlja ‘dodanu vrijednost’. Upućenost u teoriju i povijest književnosti ovu su strastvenu čitateljicu vodili posebnim itinerarima pri posjetu velikoga broja zemalja diljem svijeta (proputovala je Sjevernu, Srednju i Južnu Ameriku, Južnu i Sjevernu Afriku, Aziju i dobar dio Europe). S obzirom na činjenicu da narodni jezik čini bitan dio identiteta nacije, a književna mu je produkcija jedan od važnijih ostvaraja, Tartaglia je svijet oko sebe upoznavala vrlo temeljito – kroz njegovu književnost i kroz život u tuđim kulturama i s tuđim kulturama.

Prvih je 18 godina provela u Splitu gdje je rođena 1968. g., a svoj je drugi dom – Zagreb, gdje je diplomirala engleski jezik i španjolski jezik – na nekoliko godina zamijenila adresom u Čileu. Tamo je, kao izaslanica MZOS-a, radila kao nastavnica hrvatskoga jezika u osnovnoj školi (gdje je bila u doticaju i s potomcima iseljenika nekada joj obližnjega otoka Brača), usko je surađivala s Veleposlanstvom Republike Hrvatske, a bogato je međukulturalno iskustvo stjecala i koordinacijom s Maticom hrvatskih iseljenika te radom u Upravnome odboru Hrvatskoga doma u Punta Arenasu.

Rad s tuđim kulturama okusila je prije toga, kao tajnica i prevoditeljica u Veleposlanstvu Narodne Republike Kine u Zagrebu, a prvo iskustvo podučavanja kao organizatorica i utemeljiteljica programa djece predškolskoga uzrasta pri dječjim vrtićima Naša djeca u Zagrebu.

Poduka kao životni poziv obilježila je gotovo 10 radnih godina u životu Barbare Tartaglia Roca. U školi za strane jezike Svjetski jezici radila je kao nastavnica engleskoga i španjolskoga jezika, a nisu joj bili strani ni poslovi vođenja španjolskoga odjela pri istoj školi, uvođenje novih programa učenja prema ISO standard načelima ili vođenje Business English tečajeva u renomiranim hrvatskim tvrtkama.

Posljednjih desetak godina Barbara Tartaglia Roca radi u Hrvatskome Saboru kao savjetnica predsjednika, koordinatorica za medije i savjetnica–prevoditeljica.

Ozbiljnost i odgovornost koju nosi to radno mjesto, Barbara u slobodno vrijeme odterećuje knjigom u ruci. Kao što je slobodno vrijeme danas postalo predmetom znanstvene discipline – osmišljavanja dokolice – tako i Barbara za knjigom ne poseže više bez plana i cilja čitanja. Kao što umjetnost ne treba biti zabavna već propitljiva, tako ni Barbara ne čita samo radi opuštanja. Izabire ona dodatni smisao i u tome slobodnom čitanju, a oplemenjujući svoju dušu plemenito nastupa i prema dalekim lektirama takozvanih malih jezika i malih civilizacija, dovodeći ih tako u zdravu i zasluženu konkurenciju i pronoseći glas o njima tamo gdje bi drukčije došli samo kao nezanimljivo gradivo iz srednjoškolskih udžbenika.

Barbarinu čitalačkomu pothvatu jednako zahvaljujemo mi, slušatelji njezinih iskustava, i oni, poticatelji njezina intrigantna putovanja kroz riječi dalekih ljudi, neotkrivenih senzibilnosti, nepoznatih kretanja tijeka misli, onih koji lijevu i desnu stranu izražavaju kroz način kretanja ptice, a ne kroz način političkoga dozrijevanja.

više