WHW / Što, kako i za koga:

Sohrab Mohebbi: Očito je iz karte

Sohrab Mohebbi govorit će o izložbi Očito je iz karte (It is obvious from the map) čiji je kustos zajedno s Thomasom Keenanom. Prezentacija će se osvrnuti na neke vidove izložbe koja se bavi ulogom kartografije u trenutačnoj izbjegličkoj krizi u Europi. Istraživanje proučava „dizajn ove krize“ kroz dvije vrsta karata: onih koje migranti stvaraju, razmjenjuju, dijele i na koje zapisuju bilješke na papiru i putem mobitela; te onih koje proizvode vladine i međudržavne agencije radi kontrole, praćenja i rukovođenja migrantima u trenutačnoj izbjegličkoj krizi u Europi. Izložba zastupa stav da se zahtjev za humanošću ne događa samo na granici ili u kampu ili na željezničkom kolodvoru ili na saslušanju za azil: već samo putovanje je način da se podnese taj zahtjev ili postavi to pitanje. Ranija verzija izložbe bila je izložena na 3. Istanbulskom bijenalu dizajna.

Sohrab Mohebbi je kustos i pisac iz Los Angelesa, gdje radi kao kustos u REDCAT-u. Dobitnik je nagrade Zaklade Tremaine za izložbu Hotels Theory. Njegov blog presencedocuments.com uživa potporu Kreativnog kapitala | Warholove zaklade za pisce o umjetnosti. U suradnji s Thomasom Keenanom kurira izložbu Očito je iz karte koja će se održati u REDCAT-u u ožujku 2017.
 

Program je dio suradničkog projekta Oni su bili kakvo-takvo rješenje koji u sklopu programa Kreativna Europa kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW realizira u suradnji s Centrom za mirovne studije iz Zagreba, European Institute for Progressive Cultural Policies/EIPCP iz Beča i Tensta Konsthall iz Stockholma.

Program su omogućili:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture RH
Program Evropske Unije Kreativna Evropa
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske
Trust for Mutual Understanding / TMU
Zaklada Kultura nova

više