Radionica u organizaciji Kluba za mlade Zagreb

Ekofeminizam

Na radionici “Ekofeminizam” razgovarat ćemo o dosadašnjim idejama i saznanjima iz područja ekofeminizma te uz odabrane izvore i tekstove raditi na određenim pitanjima vezanima za temu ekofeminizma. Literatura kojom ćemo se baviti je:
– Francois D Eaubonne: Što bi moglo biti ekofeminističko društvo?
– Vandana Shiva: Prijetnje biološkoj i kulturnoj raznolikosti
– Marti Kheel: Od herojske prema holističkoj etici
– Michael Zimmerman: Dubinska ekologija i ekofeminizam
– Val Plumwood: Razlika i dubinska ekologija
 

Svi tekstovi dostupni su u časopisu Treća, 2/2/2000, ur. Karmen Ratković, Centar za ženske studije Zagreb)

Broj sudionika na radionici je ograničen na 20, pa molimo zainteresirane da se prijave za sudjelovanje ovdje: https://goo.gl/forms/HqSEzYZfbdXdKlsk2
 

O voditeljima:
Karmen Ratković rođena je u Zagrebu. Završila je povijest umjetnosti i filozofiju na FFZG i arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu. Usavršavala se u SAD-u i Mađarskoj, te završila Interuniverzitetski seminar u Dubrovniku. Osnivačica je Centra za ženske studije na kojima predaje Ekofeminizam te Centra za mirovne studije na kojima predaje kolegije o mirnom rješavanju sukoba. Trenerica je za medijacije te je surađivala s mnogim udrugama i institucijama iz Slovenije, BIH, Makedonije u ovom području. Predavala je likovnu umjetnost u MIOC-u i autorica je udžbenika za likovnu umjetnost. Osnivačica je udruge “Mali korak- centar za kulturu mira i nenasilja”. Grafički i likovni je urednik mnogih knjiga te autor i urednik fotografija. Potiče IKT u nastavi i nove načine podučavanja djece.

Goran Đurđević rođen je u Požegi 1988. Završio je preddiplomski i diplomski studij povijesti i arheologije na Sveučilištu u Zadru. Autor je više znanstvenih i stručnih radova i nekoliko prikaza knjiga, eseja, komentara, izvješća, rasprava i izložbi. Izlagao je ili objavljivao u Hrvatskoj, Bugarskoj, Estoniji, Francuskoj, Italiji, Makedoniji, Njemačkoj, Portugalu, Rumunjskoj, Sloveniji, Srbiji i Velikoj Britaniji. Suradnik je na projektu EUROCLIO-a u razdoblju 2016. − 2018. pod nazivom “Strategies for Inclusion – Making High quality History education more inclusive and accessible” s ciljem olakšavanja nastave povijesti slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim učenicima. Trenutno je zaposlen kao tajnik Hrvatskog saveza CB radio klubova u Zagrebu i pohađa doktorski studij Humanističkih znanosti na Sveučilištu u Zadru. Stručni interesi su mu povijest okoliša i emocija, antička arheologija, metodika nastave povijesti, obrazovanje i popularizacija znanosti.

više