Biblioteka Prijatelji

David Albahari : 21 priča o sreći

 
Objavljena je četvrta knjiga u MaMinoj i Booksinoj biblioteci Prijatelji. Riječ je o zbirci kratkih priča 21 priča o sreći srpsko-kanadskog pisca Davida Albaharija.

 
U biblioteci Prijatelji ne druže se samo suradnici – pisci, urednici, izdavači, dizajneri, lektori… – nego i sami tekstovi ulaze u prijateljske odnose. Tako se Albaharijeva 21 priča o sreći direktno veže na Metafiziku stvarne sreće francuskog filozofa Alaina Badioua (MaMa i Booksa, 2016.)

 
Davidovi kratki zapisi mogu se čitati kao reakcije na Badiouove filozofske teze, kao varijacije na njihove teme, ali i kao samostalne priče o likovima – studentima i studenticama, spisateljima i spisateljicama, majkama i očevima, momcima i djevojkama, učiteljima i učiteljicama – koji na razne načine pokušavaju otkriti što je uopće sreća, e da bi se mogli baciti na potragu za njom. I u tome ponekad uspijevaju.

 
Uz knjigu dolazi i “mapa” u kojoj se nalaze Badiouove teze o sreći i pogovor Pričaj mi o sreći srpskog matematičara, književnika i prijatelja Vladimira Tasića – također uobličen u formi 21 komentara.

 
Za oblikovanje knjige i mape zadužila nas je beogradska grupa Škart.

 
 
Knjiga 21 priča o sreći može se kupiti u knjižari Vuković & Runjić, preko superknjizara.hr kao i u beogradskoj knjižari Beopolis.

više