POLITIČKI TEHNOTOP

Jasper Bernes: Logistička (kontra)revolucija u doba ograđenih tokova

Revolucionarna transformacija sustava prijevoza roba koji povezuje pomorski, željeznički i cestovni promet omogućila je proteklih desetljeća restrukturiranje kapitalističke proizvodnje i cirkulacije na globalnoj razini: jedan proizvod, kada ga se rastavi na sastavne dijelove, može okružiti zemaljsku kuglu puno puta prije nego što stigne na svoje odredište. No, o logističkoj “revoluciji” trebali bismo razmišljati kao o kontrarevoluciji, budući da je začeta prije svega da bi radnicima oduzela njihovo glavno oružje u borbi protiv kapitala – štrajk. Od naftovoda do zidova na granici, proleterske se borbe u sve većoj mjeri sele u sferu cirkulacije. U suvremenom, novom tipu reakcionarnog populizma kontradikcije logističke revolucije – ubrzavanje protoka roba i vrijednosti uz istodobnu strogu kontrolu kretanja proletera – izbijaju u prvi plan, dok desničarski pokreti i političari u ime naroda provode protekcionističke i izolacionističke programe koji su oprečni potrebama multinacionalnog kapitala. Postojeći društveni pokreti apsorbiraju ove kontradikcije na razini strategije i taktike: iz toga razloga se lome između kretanja i zastoja, potrebe za očuvanjem nekih organizacijskih formi i prisile za njihovim rasformiranjem, zahtijeva da se neki procesi zapriječe i da se uklone sve zapreke.
 

Jasper Bernes autor je dviju knjiga poezije, Starsdown (2007) i We Are Nothing and So Can You (2015), kao i znanstvene monografije The Work of Art in the Age of Deindustrialization (Stanford, 2017). Trenutno radi na knjizi o revoluciji u 21. stoljeću. Njegove pjesme, eseji i drugi tekstovi objavljeni su u časopisima Modern Language Quarterly, Radical Philosophy, Endnotes, Lana Turner, The American Reader, Critical Inquiry i drugima. U suradnji Julianom Spahr i Joshuom Cloverom, uređuje časopis Commune Editions. Živi u Berkeleyju s obitelji.
 

Predavanje Jaspera Bernesa održat će se u sklopu programa “Politički tehnotop” Multimedijalnog instituta, a priređeno je u suradnji s festivalom “Moje, tvoje, naše” koji Drugo more organizira 20-22.4. u Rijeci (http://drugo-more.hr/moje-tvoje-nase-2017/).

više