KINO EMANCIPACIJE

Kino emancipacije, II. ciklus (10): Arsen i stare čipke

Mortimer Bruster (Cary Grant) publicist je i društveni kroničar poznat po oštrim kritikama prema bračnoj zajednici. Hirom sudbine, zaljubi se u Elaine Harper (Priscilla Lane), mladu djevojku iz Brooklyna te se oni uskoro nađu pred oltarom. Sve što treba je dojaviti sretnu vijest Abby i Marthi, njegovim tetama koje žive u Elainenom susjedstvu, i njihovom bratu Teddyju, koji misli da je Roosevelt. Tete skrivaju veliku tajnu: kuću punu leševa mladih muškaraca. Tete truju arsenom, a predsjednik Roosevelt trupla zakopava u podrumu kao žrtve žute groznice poginule pri gradnji Panamskog kanala. Sve je to malo previše za mladog ženika, a pravi problemi nisu ni počeli…

 

Film je režirao Frank Capra, jedan od najvećih holivudskih redatelja i rodonačelnik romantične screwball-komedije (Dogodilo se jedne noći). Capra je u nastavku karijere iznimno umješno kombinirao narativne obrasce screwballa tematizirajući sudbinu malog čovjeka koji igrom slučaja dolazi u sukob s kapitalističkim gazdama. U seriji takvih filmova obogatio je holivudski sustav zvijezda likom “momka iz susjedstva” – njegovo oličenje u tim je godinama bio James Stewart, a danas je to, prije svih, Tom Hanks.

 

Arsen i stare čipke publika i kritika svojevremeno su srdačno dočekale. No, nekad ste sami sebi najveći kritičar: Capra je htio zaboraviti ovaj film; Cary Grant također jer je, ne bez razloga, smatrao da se “preglumio”, dok je Priscilla Lane, njegova partnerica, napustila Warner Bros, studio koji je film producirao. No, ova komorna crna komedija, snimljena u interijeru prema kazališnom predlošku, ima puno vrlina zbog kojih je tijekom godina postala klasik.

 

Arsen, Capra, Grant – što će vam više?

više