KINO EMANCIPACIJE

Kino emancipacije, II. ciklus (9): Vatrena kugla

Bilo jednom, jako davno, točnije 1941…

Profesor Bertram Potts (Gary Cooper), lingvist koji s grupom profesora radi na enciklopediji, ulazi u noćni klub s namjerom da svlada moderni žargon. Tamo upoznaje plesačicu burleske “Sugarpuss” O’Shea (Barbara Stanwyck). Potts, opčinjen Sugarpussinim poznavanjem predmeta svog znanstvenog interesa, poziva je da provede neko vrijeme s njim. Ta ideja pati od niza boljki od kojih je najveća njezin zaručnik, mafiozo Joe Lilac.

Bilo jednom… formula kojom započinju bajke sugerira netipičnost ovog screwballa. Žanr je inače legitimni nasljednik šekspirijanskih komedija, no Vatrena kugla svoj prauzor pronalazi u bajci Snjeguljica i sedam patuljaka braće Grimm. Profesorska družina ovdje okupljena oko enciklopedije neodoljivo podsjeća na patuljke koje je nekoliko godina prije animirao Walt Disney.

Iza filma stoji doista nevjerojatna družina: režirao ga je Howard Hawks, jedan od najvećih holivudskih redatelja i kasniji idol autorske kritike, uz šegrtovanje Billyja Wildera koji je napisao i scenarij. Wilderu je ovo bio zadnji film na kojem je bio samo scenarist, a vrlo skoro proslavio se režijom Dvostruke obmane, Izgubljenog vikenda i Bulevara sumraka. Snimatelj je bio Gregg Toland koji je upravo pokazao sav repertoar svoje kreativnosti surađujući na Wellesovom Građaninu Kaneu. Rad svih tih veličina nadgledao je glasoviti producent Samuel Goldwyn.

Nakon Bringing up Baby, prikazujemo Ball of Fire, drugi Hawksov film o luckastim profesorima.

više