Predavanje i diskusija

Katja Praznik: “Paradoks neplaćenog umjetničkog rada: autonomija umjetnosti, avangarda i kulturna politika u tranziciji u post-socijalizam”

Diskutiraju: Jaka Primorac (Institut za razvoj i međunarodne odnose) i Dea Vidović (Zaklada Kultura nova)

 
O predavanju:

Slovenska sociologinja s američkom adresom Katja Praznik održat će predavanje “Paradoks neplaćenog umjetničkog rada” povodom izlaska njene istoimene knjige (Založba Sophia, Ljubljana, 2016.). Po predavanju uslijedit će moderirana diskusija u kojoj će sudjelovati Jaka Primorac, autorica više studija o uvjetima rada u suvremenoj kulturi i umjetnosti u Hrvatskoj, i Dea Vidović, upraviteljica Zaklade Kultura nova koja podupire rad organizacija civilnog društva u kulturi.

U knjizi “Paradoks neplaćenog umjetničkog rada” istražuje se neplaćeni umjetnički rad i kulturna politika u kontekstu jugoslavenskog samoupravnog socijalizma i tranzicije u postsocijalističko razdoblje. Ključni dio knjige posvećen je paradoksalnoj “autonomiji” rada u polju umjetnosti. Autorica predlaže optiku koja upadljivim čini kontradikcije u srži kreativnog rada: s jedne strane, umjetničkim institucijama osigurana je relativna autonomija zahvaljujući kojoj su definirani parametri umjetničkog rada koji se time specijalizirao i postao profesija; s druge strane, stvoren je izrabljivački sustav kojeg je obilježavao rad na ograničeno vrijeme, nejednakost u plaćama i nestabilnost radnih uvjeta. Prestiž i javna percepcija iznimnosti umjetničkog rada zamagljivale su nepravednost koju sa sobom nosi prekarni, često neplaćeni rad na kojemu počiva umjetnost kao institucija.

Katja Praznik pruža feminističku perspektivu na ovu tematiku uspoređujući iznimnost umjetničkog rada s neplaćenim, ženskim radom u domaćinstvu. U oba slučaja javna percepcija tih vrsta rada kao “poziva”, nečeg prirodnog, služi tome da se podčinjenost rada kapitalu učini nevidljivom, dok je ono što ih razlikuje (ne)postojanje plaće: ona je element koji od umjetnika čini radnika. Budući da je umjetnički rad percipiran kao iznimka iz perspektive državne regulacije tržišta rada, plaća je bila smatrana kao nagrada za izvrsnost, a ne kao zaštita umjetničkog rada i ekonomskih prava umjetnika kao radnika.

 
O sudionicama diskusije:

KATJA PRAZNIK je sociologinja, docentica na State University of New York u Buffalu, gdje predaje kulturnu politiku. Prije toga je bila samozaposlena u kulturi i aktivno uključena u borbe za poboljšanje radnih uvjeta neovisnih kulturnih radnika i umjetnika u Sloveniji.

JAKA PRIMORAC radi kao znanstvena suradnica na Odjelu za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u Zagrebu. Njeni znanstveni interesi uključuju područja kulturnih i kreativnih industrija, kulturnog i kreativnog rada, kulturnih i medijskih politika te digitalne kulture.

DEA VIDOVIĆ je upraviteljica Zaklade Kulture nove. Prije preuzimanja funkcije privremene upraviteljice, a potom i prve upraviteljice Zaklade “Kultura nova” radila je kao urednica i novinarka te voditeljica brojnih kulturnih projekata uglavnom u organizacijama civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti.

više