KINO EMANCIPACIJE

Kino emancipacije, II. ciklus (11): Muškarčev omiljeni sport

Reklamna agentica Abigail Page otima mjesto na parkiralištu ljutitom prodavaču opreme za sportski ribolov Rogeru Willoughbyju. No, to nije najgore što će žena učiniti muškarcu. Naime, Abigail s Rogerovim šefom dogovara da Roger sudjeluje u natjecanju u sportskom ribolovu. Njezin rezon je jasan: apartmantski kompleks oko jezera Wakapoogee treba reklamu, a gdje ćeš boljeg mamca za potencijalne posjetitelje, ribiče, od prilike da se natječu protiv Rogera Willoughbyja, najboljeg od najboljih. Roger je autor  udžbenika iz ribolova koji svaki sportski ribolovac ima kod kuće. Plan bi bio savršen da nema jednog sitnog problema: naime, Roger uopće ne zna pecati. Ne zna složiti šator. Kvragu sve, ne zna ni plivati! Zna li se iskobeljati iz svojih problema?
 

Hawksove drame pokazuju pokušaj muškarca da ovlada prirodom, životinjama, ženama i djecom. Nasuprot tome, njegove komedije, među kojima su i screwball klasici koje smo gledali, često razotkrivaju muškarce kao djecu, a njihove sportove kao igrarije. Muškarčev omiljeni sport pokazuje sve formalne značajke njegovih komedija s temom muške infantilnosti: radnja se začinje kad se junak nađe u po njega opasnim situacijama, a prikazana je planovima koji osiguravaju maksimalnu vidljivost događanja. U svakom kadru gledatelja se fokusira tek na jedan novi, bitniji element pri čemu se izbjegava sve ono što bi moglo odvratiti pozornost od lika i radnje te umanjiti preglednost prizora. Zbog sustavnog izbjegavanja nemotiviranih postupaka koji se obično smatraju odlikom stila, Hawks je dugo smatran tek vrhunskim zanatlijom. No sustavno, dosljedno i funkcionalno izbjegavanje bilo kakvih formalnih obilježja koja bi mogla upućivati na autorski stil upravo je odlika stila koji Hawksa čini autorom. I to vrhunskim!
 

Hawks je uvijek znao dobro odabrati suradnike – Rock Hudson i Paula Prentiss u glavnim ulogama, kao i glazbena podloga Henrija Mancinija, čine ovaj film jednim od manje poznatih dragulja screwballa.

više