WHW / Što, kako i za koga vas poziva na:

Razgovor umjetnice Margarete Kern i Bosiljke Schedlich

Interdisciplinarna umjetnica i predavačica na Sveučilištu Falmouth, sa sjedištem u Londonu i Cornwallu, Margareta Kern razgovarat će s kulturnom radnicom i aktivisticom Bosiljkom Schedlich, autoricom kultne putujuće izložbe Put. Žene iz Jugoslavije u Berlinu iz 1987. koja tematizira život jugoslavenskih gastarbajterica u Njemačkoj. Margareta i Bosiljka u neformalnom će razgovoru predstaviti svoj rad i razmišljanja o zajedničkim iskustvima izmještenosti i migracija, transgeneracijskoj problematici gastarbajterskog ženskog rada i identiteta, ulozi jezika, kulturnog prevođenja i materijalne kulture u interdisciplinarnim istraživanjima u kojima su osobni angažman i izloženost često i presudan integralni dio njihove realizacije. Ovim razgovorom Bosiljka i Margareta nastavljaju međusobni dijalog, započet Bosiljkinim sudjelovanjem u Margaretinom videu GOSTIkulacije, koji će uz panele izvorne izložbe Put. Žene iz Jugoslavije u Berlinu i suradničkog projekta Ćemo, ćemo … ja, ma kako ćemo?! umjetnice Božene Končić Badurine i kulturne antroploginje Duge Mavrinac, biti predstavljen u sklopu izložbe One su bile kakvo-takvo rješenje u Galeriji Nova koja se otvara nakon razgovora.

 
Bosiljka Schedlich nakon mature u Splitu odlazi 1968. na rad u Berlin, radi u tvornici, postaje prevodilac te upraviteljica u domu za žene radnice. Studira germanistiku, postaje sudski tumač i prevodilac, radi projekte za obrazovanje žena, pokreće otvaranja savjetovališta za žene. 1991. osniva udrugu Kultura jugoistočne Evrope (Südost Europa Kultur e.V.), gdje se djelovanjem u kulturi pomaže izbjeglicama iz Jugoslavije kroz savjetovanje, obrazovanje te terapijski rad sa traumatiziranima. 2007. godine osnovala je zakladu Premostiti (Stiftung ÜBERBRÜCKEN) koja se zalaže za prevladavanje posljedica traume kod pojedinaca i u društvu. Za svoj rad dobila je brojna priznanja u Njemačkoj.

Margareta Kern u svom radu propituje odnose između estetike i politike kroz fotografiju, video, animaciju i tekst. Diplomirala je likovnu umjetnost na Goldsmiths Collegeu i magistrirala vizualnu antropologiju na UCL-a. Njezini radovi predstavljeni su u brojnim izložbama i uglednim umjetničkim institucijama: Tate Modern, The Photographers Gallery u Londonu, SC Galerija u Zagrebu, INIVA u Londonu, Shedhalle u Zürichu, Photomonth u Krakovu, Műcsarnok u Budimpešti, 54. oktobarski salon u Beogradu te mnogi drugi. Margareta je rođena u Slavonskom Brodu, odrasla u Banja Luci, koju napušta 1992. zbog rata, i odlazi u Veliku Britaniju gdje traži politički azil i radi kao “care worker” – njegovateljica starijih – dugi niz godina dok studira umjetnost.

 
Razgovor je dio dvogodišnjeg suradničkog projekta Oni su bili kakvo-takvo rješenje koji je u sklopu EU programa Kreativna Europa inicirao kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW u suradnji s Tensta Konsthall iz Stockholma, Centrom za mirovne studije iz Zagreba i European Institute for Progressive Cultural Policies/EIPCP iz Beča.

 
Program podržavaju:
Foundation for Arts Initiatives
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Program Evropske Unije Kreativna Evropa
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske
Zaklada Kultura nova

Zahvaljujemo Muzeju Jugoslavije što nam je ustupio dijelove izložbe Put. Žene iz Jugoslavije u Berlinu.

više