Multimedijalni institut i međunarodni festival dizajna Plan D predstavljaju:

Bruce Sterling: Prekarna utopija

U sklopu prvog izdanja Plan D festivala, Hrvatsko dizajnersko društvo i Multimedijalni institut u Zagreb dovode Brucea Sterlinga, međunarodno poznatog pisca znanstvene fantastike, predvodnika cyberpunk žanra, publicista, urednika, teoretičara i futurista. Njegova književna djela, od kojih je najpoznatija zbirka Mirrorshades i The Difference Engine, u koautorstvu s Williamom Gibsonom, seminalna su žanrovska djela, čiji se utjecaj odražava u raznim područjima kulture – od glazbe do filma. Od publicistike objavio je niz djela: The Hacker Crackdown: Law and disorder on the electronic frontier, Tomorrow Now; Envisioning the next fifty years, Shaping things, Utopia pirata: I racconti di Bruno Argento i Epic Struggle of the Internet of Things u kojima obrađuje svoj širok raspon interesa – od hakerske kulture, futurološkog dizajna svakodnevnih materijalnih predmeta, do sudbina ljudi u post-svijetu i skrivenih tendencija tehnoloških imperativa.

Objavljivao je, između ostalog, za Wired, Discover, Architectural Record i The Atlantic, predavao Nove medije i znanstvenu fantastiku na European gradute school, a projektom kojim istražuje mrtve medijske tehnologije – The New Media Project, daje značajan doprinos arheologiji medija.

Prvenstveno vizionar, ali i društveni dijagnostičar koji djeluje na sjecištu znanstvene fantastike i svakodnevnog, Bruce Sterling pronicljivo razmotava sadašnjost da bi nas odveo u budućnost.

Cijeli program Plana D pogledajte ovdje.

više