CROSOL vas poziva na predavanje:

Lovorko Marić: Zemlja jutarnje tišine – 10 dana u Sjevernoj Koreji

 
Sjeverna Koreja ponovno je u žiži međunarodnog interesa. Jedna od najzatvorenijih zemalja svijeta tema je rasprava unutar UN-a i drugih međunarodnih foruma u okviru diskusija „prijetnja međunarodnom miru“. No koliko iz Hrvatske perspektive znamo o Sjevernoj Koreji? Rijetki su imali priliku boraviti u toj zemlji. Na ovom predavanju Lovorko Marić donosi iskustvo iz prve ruke nakon 10 dana boravka u Sjevernoj Koreji.

Kako izgleda turističko putovanje u Demokratsku Narodnu Republiku Koreju? Koliko viđenog u Sjevernoj Koreji – koje ne uključuje samo glavni grad Pyongyang i takozvanu „Demilitariziranu zonu“ (gdje ide 90 posto turista i koji nisu nužno reprezentativni za cijelu zemlju), već i gradove Hamhung, Wonsan, Sariwon, Kaesong, Sinuiju, te okrug Hamju i Međunarodnu izložbu prijateljstva u srcu planine Myohyang – zaista odgovara onome što svakodnevno čitamo i gledamo u medijima? Koliko je jak utjecaj prethodno pročitanog na ono što se na licu mjesta doživi i utječu li predrasude a priori na objektivnu prosudbu viđenog? Da li je Sjeverna Koreja u određenim aspektima žrtva zapadnjačke propagande? Kakav je, s druge strane, utjecaj tamošnje propagande na ljude i kakav je stav sjevernokorejskih ljudi prema turistima? Postoji li mogućnost spontane komunikacije između Sjevernih Korejaca i stranaca? Kakve su potencijalne reperkusije kršenja rigoroznih pravila za „goste“ i koliko je predavač došao blizu toga da te reperkusije i osobno osjeti? Kada priča u kojoj turisti ne mogu a da se ne nasmiju cjelokupnoj situaciji zapravo prestaje biti smiješna?

Od propagandnih predstava i posjeta vrtićima preko masovnih sletova do noćnog kupanja u Korejskom moru – Sjeverna Koreja na površini predstavlja sveobuhvatno turističko iskustvo. Ali da li je ono što turist vidi zaista izraz stvarne situacije u Sjevernoj Koreji?

više