WHW / Što, kako i za koga vas poziva na predavanje Rikse Afiaty

Moć i druge stvari: promišljanje o dekolonijalnoj (fragmentiranoj) povijesti Indonezije

Predavanje Rikse Afiaty će govoriti o povijesti Indonezije kroz prizmu istraživanja umjetnika u izložbi Moć i druge stvari, prve velike izložbe suvremene indonezijske umjetnosti u Europi koja se otvara u BOZAR-u u Bruxellesu u listopadu ove godine. Izložba, čiji su kustosi Rikse Afiaty i Charles Esche, uzima naslov iz Proglasa o nezavisnosti Indonezije, koji su 1945. potpisali Soekarno i Mohammad Hatta, prvi predsjednik i potpredsjednik. Proglas glasi: MI, NAROD INDONEZIJE, OVIM PUTEM PROGLAŠAVAMO NEZAVISNOST INDONEZIJE. PITANJA KOJA SE TIČU PRIJENOSA MOĆI I DRUGIH STVARI BIT ĆE RIJEŠENA UZ OPREZ I U NAJKRAĆEM MOGUĆEM ROKU.

Izložba se djelomično temelji na kronološkom narativu, a kreće od Indonezije pod nizozemskom imperijalističkom eksploatacijom, preko kratkog razdoblja japanske okupacije sve do postkolonijalnih i dekolonijalnih borbi umjetnika u nastojanju da se čuju kako njihovi individualni glasovi, tako i oni njihovih zajednica. Umjetnici u izložbi se osvrću na goleme razlike diljem indonezijskog arhipelaga. Izložba se također bavi arapskom i kineskom ekspanzijom, politikom rasne segregacije nizozemskih kolonijalnih vladara, feudalnom aristokracijom koja stoji rame uz rame s kolonistima, te kontinuiranom borbom sa zapadnjačkim idejama, kapitalizmom i diktaturom. Problem zastupljenosti žena te brisanja žena pod kolonijalnom praksom spolne binarnosti također su važne teme izložbe, kao i specifična povijest Papue. Svi umjetnici se bave suvremenim pogledom na kolonijalizam i istražuju načine na koje se zadržao u idejama o modernizaciji i birokraciji. Naposljetku, izbjeglice i tražitelji azila koji su zapeli u Indoneziji bit će prisutni kao trajni aspekt angažmana Indonezije sa svijetom.

Riksa Afiaty (rođena 1986. u Bandungu) je kustosica koja živi i radi u Jakarti. Bila je dio kustoskog tima Jakarta bijenala 2015. godine. Od 2011. do 2016. bila je članica ruangrupe, umjetničke inicijative pokrenute 2000., te je u tom periodu bila uključena u OK Video – Festival indonezijske medijske umjetnosti te artlab. 2013. godine dobila je stipendiju od Rumah Seni Cemeti (Yogyakarta) kako bi proširila svoj interes za uličnu umjetnost i grafite. Usredotočila se na razvojne aspekte i arhivske zapise te klasificirala uzorke razumijevanja načina na koji umjetnost na ulici funkcionira kao vrsta otpora te utječe na naše interakcije s vizualnom okolinom. Uz pomoć stipendije od Foundation for Arts Initatives njezino trenutno istraživanje istražuje umjetničke institucije kroz učenje od nezapadnjačkih inicijativa. S Charlesom Escheom je kustosica izložbe Moć i druge stvari, koja će se održati u sklopu umjetničkog festivala Europalia 2017 u Bruxellesu.

 
Program podržavaju:
Foundation for Arts Initiatives
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Zaklada Kultura nova

više