Zagreb, Rijeka : 04.-10.12.2017.

Tema u fokusu 15. HRFF-a : Sjedinjene Države Levanta

 
Novo izdanje Human Rights Film Festivala po petnaesti će put u prosincu zagrebačkoj i riječkoj publici ponuditi niz angažiranih, autorskih nezavisnih filmova iz kinematografija diljem svijeta. 15. HRFF održat će se od 4. do 10. prosinca u kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te od 6. do 10. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia.
 
Filmski program uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih filmova recentne svjetske nezavisne produkcije; domaća će publika tako upravo na festivalu imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih i najzapaženijih filmova godine koji za cilj imaju ukazati na relevantna društvena pitanja i probleme.
 
Kao najznačajniji novitet, Festival ove godine predstavlja program pod nazivom Sjedinjene Države Levanta koji će se u suradnji s Booksom i Revijom malih književnosti održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru.
 
Naslov Sjedinjene Države Levanta sugerira da živimo u dobu krize u kojoj su politike najmoćnijih država postale jednako tako promašene i besmislene kao što su to višedesetljetna zbivanja na Bliskome Istoku. Pa će tako, primjerice, politika Sjedinjenih Država pod predsjednikom Trumpom biti jednako rušilačka i pogubna kao fenomen tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).
 
U sklopu spomenutog programa, Revija malih književnosti, Booksin festival koji će ove godine doživjeti svoje trinaesto izdanje, po prvi puta će u Hrvatskoj predstaviti suvremenu bliskoistočnu književnost na arapskom jeziku. Prema selekciji Zeine G. Halabi, profesorice arapske književnosti i kulture na American University of Beirut, Revija će predstaviti sedam književnica i književnika iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine i objaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju.
 
Human Rights Film Festival u sklopu programa Sjedinjene Države Levanta prikazat će sedam filmova.
 
Dva naslova donose priče iz Levanta: City of Ghosts je američki dokumentarac nagrađivanog redatelja Matthewa Heinemana (Zemlja kartela) koji prati djelovanje grupe sirijskih medijskih aktivista koji su se udružili nakon okupacije ISIS-a 2014. Film je osvojio brojne nagrade, uključujući nagradu publike na CPH:Doxu kao i nagradu žirija na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Sheffieldu.
 
Nowhere to hide je norveško-švedski dokumentarac u režiji Zaradashta Ahmeda; među brojnim priznanjima, osvojio je nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac na festivalu IDFA 2016. godine. Film prati medicinskog brata u bolnici u Jawali, dijelu u centralnom Iraku nazvanom ‘trokut smrti’, koji je tamo radio u periodu otkada je američka vojska napustila zemlju (2011.) do dolaska ISIS-a 2014.
 
Ostalih pet naslova bave se i na različite načine i teme propituju političke fenomene, stanje i poziciju američkog društva danas. U dokumentarcu Did You Wonder Who Fired the Gun? autor Travis Wilkerson putuje u Alabamu kako bi istražio priču o svojem pradjedu rasistu koji je ubio Afroamerikanca.  The Reagan Show je dokumentarac u režiji autora Sierre Pettengill i Pacha Veleza, koji uključuje isključivo arhivske snimke vijesti i materijal iz Bijele kuće, s ciljem da zabilježi mandat predsjednika-gliumca Ronalda Reagana.
 
En el Septimo Dia, povratak je legendarnog indie-redatelja Jima McKaya nakon 13 godina i donosi priču o meksičkim radnicima u New Yorku, i stalnom sukobu između nade u ostvarenje „američkog sna“ i teške radničke svakodnevice. McKay, kao dugogodišnji Brooklynac priču donosi „iznutra“ sa snažnim osjećajem za detalje i iskrenom empatijom.
 
Beach Rats je američki igrani film Elize Hittman, u čijem je središtu tinejdžer koji provodi dane eksperimentirajući s drogama i komunicirajući sa starijim muškarcima preko interneta, sve s ciljem da pobjegne iz svojeg doma u Brooklynu. Redateljica Hittman nagrađena je za režiju na festivalu u Sundanceu, dok je film osvojio i nagradu za najbolji igrani film na festivalu u Hamburgu kao i nagradu žirija na nezavisnom filmskom festivalu u Bostonu.
 
The Florida Project je novi film višestruko nagrađivanog redatelja Seana Bakera o šestogodišnjoj djevojčici koja odrasta s buntovnom majkom u motelu na periferiji Orlanda u Floridi, obojenom u bojama obližnjeg zabavnog parka Disney World. Riječ je o zapaženom i šarmantnom ostvarenju koje progovara o američkim nižim slojevima, s fokusom na djetinjstvo i odrastanje.
 
Program Sjedinjene Države Levanta čine još i predavanja, tribine i projekcije, a posebno izdvajamo dva predavanja Fawwaza Traboulsija, izvanrednog profesora povijesti i političkih znanosti s Libanonsko-američkog sveučilišta u Bejrutu, te događanja fokusirana na pitanja izbjeglica s Bliskog Istoka – projekciju talijanskog filma S mladenkine strane u prisustvu autora i svjetsku premijeru dokumentarnog filma Dobri domaćini Andreja Korovljeva.

više