Predavanje

Heath Bunting: The Status Project

Stari prijatelj Multimedijalnog instituta Heath Bunting vraća se u Zagreb nakon deset godina i govorit će o vlastitom radu i umjetničkoj praksi s fokusom na izložbu Transnacionalizmi, koja se u Rijeci održava od 22. do 24. ožujka.

Heath će na pretekstu fenomena transnacionalizma, koji proizlazi iz sve veće povezanosti među ljudima i opadajućom ekonomskom i društvenom važnosti granica između nacionalnih država, govoriti o stvaranju otvorenih i demokratskih sustava kroz prilagođavanje komunikacijskih tehnologija i društvenih sustava. Osvrnut će se na poroznosti granica u fizičkom i u online svijetu, posebno se fokusirajući na svoje političke akcije, intervencije i brojne umjetničke radove od ranih devedesetih do danas, u kojima The Status Project zauzima posebno mjesto.

Heath Bunting je suosnivač net.art i sport-art pokreta. Doživotno mu je zabranjen ulaz u SAD zbog kritičkih radova o genetskoj modifikaciji i prelaženju granica, a velik mu je broj radova bio cenzuriran ili izbrisan od strane britanskih tajnih službi. Njegovo najveće djelo, The Status Project, koristi umjetnu inteligenciju za pronalaženje umjetnog života u društvenim sustavima. Trenutno radi na obučavanju umjetnika o sigurnosti i tehnikama preživljavanja, kako bi mogli u šumi nadživjeti mreže organiziranog kriminala kada nastupi konačna kriza.

više