Apoteka vas poziva na:

Artist talk: Julian Palacz

U okviru programa Artist in Residence / Atelier – Auslandsstipendium des Landes Steiermark za mlade umjetnike kojeg podržava Regija Štajerska, u Zagrebu tijekom travnja i svibnja boravi multimedijalni umjetnik Julian Palacz.

U ponedjeljak 7. svibnja, u 18 sati, u Multimedijalnom institutu, Julian Palacz predstaviti će svoj umjetnički rad. Prezentacija će se održati na engleskom jeziku.

Umjetnička praksa Juliana Palacza polazi od koncepta estetike podataka data aesthetics i digitalnih tragova koje za sobom ostavlja čovjek. Koristeći prilagođen softver i algoritme ugrađene u temeljne koncepte njegovog radnog procesa, Palacz ih u svojim radovima koristi kao reference za istraživanje pitanja suvremenog društva i politike. Iz kritičke i tehnološke perspektive, zanima ga dekontekstualizcija analitičkih procedura nadzora i kompleksnih digitalnih struktura putem kojih pokušava ispitati njihove umjetničke kvalitete. Radovima želi potaknuti nove poglede na suvremene protokole, te digitalne i fizičke tragove koje ostavljamo određenim uvjetima i situacijama.

Julian Palacz živi i radi u Beču. Studirao je digitalnu umjetnost na Akademiji primjenjenih umjetnosti u klasama profesora Petera Weibela i Virgila Wdricha. Suosnivač je izdavačke kuće za digitalnu poeziju TRAUMAWIEN.

Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Austriji i inozemstvu: Austrijski kulturni forum u Varšavi, Parallel Beč, Muzej savremene umetnosti Beograd, das weisse haus, Beč, ZKM Karlsruhe, te festivalima Sonica, MoTA, Ljubljana; Ars Electronica, Linz.

Rezidenciju koja se realizira u suradnji s Apotekom – Prostorom za suvremenu umjetnost, suorganiziraju Branka Benčić i Vladimir Tatomir.

više