četvrtak, 06.07.2018, 19:30h @ MaMa

Prvi Poly Meetup u MaMi

Monogamiju mnoge kulture predstavljaju kao jedini etički model veze, ali mnogi od nas se ne uklapaju dobro u te okvire. Zbog toga se ponekad osjećamo kao da nismo dobri u vezama, ali u stvarnosti samo nismo znali da postoje druge opcije—one gdje imati osjećaje prema drugim ljudima nije samo dopušteno, već ih smijemo i ostvariti.

Poliamorija je model veze gdje je možemo imati i voljeti više partnera odjednom, uz entuzijastični pristanak svih partnera. Takve veze nisu lake za ostvariti jer hodaju vrlo neutabanom stazom, potrebno je puno komunikacije i brižnosti. Zato je dobro imati zajednicu i siguran prostor gdje možemo dijeliti svoja iskustva bez da nas netko samo blijedo gleda i zaključi da “samo nismo našli onog pravog”. Ovako možemo pomagati jedni drugima u kreiranju i održavanju etičnih poliamornih veza.

Druženja su na hrvatskom jeziku, a lokacija varira ovisno o situaciji. Imamo par intuitivnih pravila:

  • Ne prekidamo jedni druge. Bitno je da slušamo jedni druge i trudimo se ne upadati u riječ, osim u iznimnim situacijama kad nam je potrebno dodatno pojašnjenje, ali ne u svrhu skretanja s teme.
  • Ne pričamo o tuđim iskustvima izvan grupe. Takvo narušavanje privatnosti može imati ozbiljne posljedice, ne možemo si svi priuštiti da se javno deklariramo kao poliamorne osobe.
  • Dobrodošao je svatko koga zanimaju etične nemonogamne veze!

    više