Human Rights Film Festival

Sylvain Lazarus : Povodom Maja ‘68. – o politici kao subjektivnosti i intelektualnosti

 

— predavanje na francuskom jeziku, uz simultani prijevod na hrvatski

 
Nakon kratkog kronološkog podsjetnika na događanja, Sylvain Lazarus pokazat će cijelu lepezu subjektivnosti koje su bile na djelu tijekom manifestacija i sukoba u svibnju-lipnju 1968. u Francuskoj, sukobljujući stajališta radnika, poslodavaca i vlade. Da bi na kraju iz svog osobnog stajališta militanta propitao nasljeđe Maja ‘68. sa stanovišta ljudi. Nakon izlaganja slijedi diskusija koju moderira Ozren Pupovac.

 
Sylvain Lazarus (1943.) francuski je mislioc politike i politički militant. Predaje na Sveučilištu Pariz VIII. Sudjelujući u širokom političkom iskustvu 1968. i njegovim odjecima, bio je osnivačem i članom niza eksperimentalnih političkih organizacija ljevice, koje uključuju UCFml (LUnion des communistes de France marxiste-léniniste, Marksističko-lenjinistička unija komunista Francuske — 1969.-1985.), L’Organisation Politique (Politička organizacija, 1985.-2007.), kao i rad s migrantskim radnicima bez papira u organizacijama poput Okupljanje Kolektiva radnika bez papira iz prenoćišta (Rassemblement des Collectifs d’ouvriers sans papiers des foyers). Svojevrsnu sintezu njegovog političkog i teorijskog rada, pogotovo dugogodišnje refleksije na mogućnosti organizirane forme emancipatorne politike koja suštinski prekida sa svim oblicima reprezentacije, nalazimo u djelima Antropologija imena (Anthropologie du nom, Pariz: Seuil, 1996. / srpski prijevod u izdanju Grupe za konceptualnu politiku & kuda.org, 2013.), te, kasnije, Inteligencija politike (L’intelligence da la politique, Pariz: Al Dante, 2013). Politika sa stanovišta ljudi, što znači i politika ne samo izvan institucija parlamentarizma, već izvan svih klasičnih oblika predstavničke organizacije, poput partija, za Lazarusa je ona koja se ne oblikuje kroz reprezentativni odnos spram društvenih entiteta, kao što su klase, već se javlja i okuplja oko tranzitornih imenovanja, uvijek singularno postavljenih odozdo spram datih situacija i njihovih zahtjeva.

 
* riječke termine dešavanja sa Sylvainom Lazarusom objavljujemo naknadno
 

— povodom Lazarusovog gostovanja u Zagrebu i Rijeci Multimedijalni institut objavljuje njegovu knjižicu Maj ‘68. Politika. Povijest.
više