Na razvalinama jugoslavenske socijalističke modernizacije

Razgovor o knjizi “Zbogom avangardo” autora Domagoja Mihaljevića

Pratimo li aktualne političke rasprave u javnom prostoru, vrlo brzo shvatimo da se od jugoslavenske prošlosti ne može pobjeći. Njezini procesi i posljedice neizbježno su definirali razdoblje tranzicije u zemljama nastalima na jugoslavenskim razvalinama, a njihovo razumijevanje je nužno kako bi spoznali greške i izvukli lekcije za buduće političko djelovanje. Knjiga “Zbogom avangardo” nastoji pružiti jedan takav okvir za razumijevanje jugoslavenske politike, ekonomije i kulture. Autor knjige rekonstruira ključne političke procese koji su obilježili jugoslavensku prošlost i detektira ključne aktere i logike kojima su se oni vodili. Njegova tumačenja pritom su neuobičajena za domaću produkciju koja jugoslavenskoj prošlosti uglavnom pristupa ili iz nacionalističke perspektive (sukob nacionalnih elita) ili iz liberalne perspektive (neuspjela modernizacija). Autor će predstaviti ključne argumente studije i raspraviti njihovo značenje za današnje političke debate i procese.

Izdavač knjige je Rosa Luxemburg Stiftung. Objavljena uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke te je, kao takva, besplatna za krajnjeg korisnika. Digitalno izdanje može se preuzeti ovdje.

 
O autoru:
Domagoj Mihaljević je ekonomist, novinar i politički aktivist rođen u Zagrebu (1983). Studirao je pravo i ekonomiju, završio preddiplomski (bakalaureat ekonomije) i diplomski (magistar ekonomije) studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njegovi tekstovi i eseji pokrivaju teme iz politike, ekonomije i historije, prije svega vezane za prošlost i sadašnjost jugoslavenskog prostora. Tekstovi su mu objavljivani u Zarezu, Le Monde Diplomatique (hrvatsko izdanje), regionalnim portalima LeftEast i Bilten te austrijskom ekonomskom časopisu Kurswechsel. Surađivao je u Bazi za radničku inicijativu i demokratizaciju te u Centru za ženske studije u Zagrebu. Bavi se digitalizacijom knjiga u Multimedijalnom institutu. Sudjeluje u inicijativi Anti-kapitalistički pokret – Društvo slobodnih ljudi. 

Uz autora knjigu će predstaviti Katarina Peović (Filozofski fakultet u Rijeci) i Toni Prug (Queen Mary, University of London).

više