Feminističko-marksistički kružok

Fematik u MAMI #1: Začeci tzv. ženskog pitanja

Kao mjesto promicanja kritičkih društvenih pozicija, Klub MaMa u 2019. godini ugošćuje feminističko-marksistički kružok FEMATIK, čitalačku grupu koja više od tri godine djeluje s ciljem dodatnog samoobrazovanja i afirmiranja teorije politički lijevo orijentiranog feminizma.

Na prvom javnom druženju u MaMi bavit ćemo se tekstovima istaknutih marksističkih autora i autorica koji su krajem 19. stoljeća po prvi puta tzv. žensko pitanje teorijski interpretirali kao integralni dio klasne borbe:

August Bebel: “Žena i socijalizam”
Friedrich Engels: “Podrijetlo porodice, privatnog vlasništva i države”
Clara Zetkin: “Ženski rad i sindikalne organizacije”; “Za oslobođenje žena!”

Ovi su tekstovi izabrani zbog njihove ključne uloge u povezivanju emancipacije žena s borbom internacionalnog radničkog pokreta i izgradnji argumentacijske linije važne u raskrinkavanju neegalitanim praksa buržoaskog feminizma.

Sve zainteresirane molimo da se jave na mail lina.gonan@gmail.com kako bismo vam proslijedilei literaturu o kojoj će se raspravljati. Za one kojei imaju knjigu od Engelsa, čita se cijeli tekst. Tekst od Bebela se nalazi u knjizi Žensko pitanje (ur. Jovan Đorđević) na stranama 167-170.

više