Rust Meetup / Veljača 2019.

Na inauguralnom zagrebačkom Rust meetupu ćemo se upoznati te ugostiti Alana Pavičića koji će nam povući pokoju paralelu između Rusta i C++-a. Po završetku, opcionalan je odlazak na rundu omiljenog entiteta tipa impl Drinkable.


Alan Pavičić: Kako sam od C++ programera postao Rust programer

Softver koji zahtijeva visoke performanse zahtijeva i jezik koji nam može omogućiti da ih isporučimo. Takvih jezika je razmjerno malo, što pokazuje i kontinuirana popularnost malog broja etabiliranih jezika starije generacije, poput C++-a, među ljudima koji razvijaju sistemski softver.

Rust je programski jezik novije generacije koji nudi alate za razvoj softvera uz malo runtime overheada, bez garbage collectora, ali i uz ozbiljan sustav tipova i određene garancije na memory- i thread-safety.

Predavanje će predstaviti Rust iz perspektive C++ programera koji je postupno uvodio Rust u poveći C++ codebase, te pokazati zašto je nedugo nakon toga u dotičnome Rust postao defaultni jezik.

Ovime ujedno i najavljujemo redovna druženja Rust programera u Zagrebu gdje ćemo zajedno istraživati jezik na svim razinama. Za sljedeći put najavljujemo ponešto o razvoju web servisa, a sve zainteresirane pozivamo da se jave ukoliko imaju bilo kakvog iskustva s Rustom kojeg bi htjeli podijeliti na meetupu!

više