MaMa & 25FPS

William Basinski : O vremenu izvan vremena

— slobodan ulaz
 
Prije 1,3 milijarde godina, u dalekoj galaksiji, dvije ogromne crne rupe popustile su neumoljivoj privlačnosti i spojile se u sudaru toliko snažnom da je protresao sam svemir. Astronomska sila njihova sudara — u kojem je utrošena nevjerojatna energija — proizvela je valove u prostor-vremenu koji su 14. rujna 2015. napokon stigli do Zemlje, postajući prvi zabilježeni gravitacijski valovi. Od milja nazvani “otkucajima srca svemira”, njihova je pojava za astrofiziku značila otvaranje jednog posve novog osjetilnog polja u kojem se zvuk pojavljuje kao nova vrsta kozmičkog signala.
 
U radu O vremenu izvan vremena (2017) William Basinski koristi se ekskluzivnim snimkama laserskog interferometra LIGO — iznimne tehnologije koja je uhvatila signal — kako bi stvorio organsko iskustvo tih nezamislivih magnituda. Nastavljajući glazbeno istraživanje misterija vremenitosti prirode, uz svoj prepoznatljivi fokus na procese raspadanja, Basinski prati 1,3 milijarde godina postupne dezintegracije ovih zapanjujućih valova dok putuju prema Zemlji. Rastežući semplove postepeno gradi zvučnu sliku, dok muzikalnost raste dodavanjem suptilnih melodija, sintesajzera i loopova pažljivo satkanih u brujeću kompoziciju koja uspijeva postići nemoguće: razotkriti Vrijeme kao sastavni dio svemira, i to vrijeme u njegovu najegzotičnijem izdanju — iznimno bujnom, gipkom i neukrotivo živom. (Isabel de Sena)
 
William Basinski, američki glazbenik i kompozitor, neizostavno je ime suvremene eksperimentalne glazbe i velika inspiracija za nebrojene umjetnike svih žanrova. Nakon što je dvaput nastupio u Teatru &TD (2007. i 2014. godine), ovom prilikom u Francuskom paviljonu, ujedno zatvarajući 25 FPS, predstavlja svoj novi komad O vremenu izvan vremena.
 

Koncert organiziraju Multimedijalni institut i 25 FPS.
više