Edicija Skhole

Goran Sergej Pristaš: Exploded Gaze

 
Raznovrsna oblicima i bogata stilovima, od osobnih umjetničkih zapisa do znanstvenih uvida, ova knjiga Gorana Sergeja Pristaša “rekapitulirajući dva desetljeća rada u kazalištu i umjetnosti, zabljesne čitatelja kao rijetka poslastica poetike i političke i filozofske misli istovremeno. U virtuoznom stilu, ovaj svezak donosi svježe poglede na gledanje, vrijeme i produkciju kroz koje se maštovite i kritičke sile kazališta iznova izmišljaju preko granica teatra. Kao i Jean-Luc Godard, Mladen Stilinović ili Anne Boyer, Pristaš udahnjuje novi život kompaktnom promišljanju iz same umjetnosti koje može promijeniti naš pogled na svijet ako slijedimo njegove mudre implikacije.” [Bojana Cvejić]

 
Pristaš nas elegantno i elokventno vodi do zaključka, koji je ujedno i njegovo umjetničko polazište da “kazalište zahtijeva vjernost nemogućem, živoj materiji koja još nije tu, već je bila tamo i možda će se ponovno pojaviti.” Odnosno kao što bi Peter Brook rekao: “[kazalište] ne treba sigurnost.”

 
Goran Sergej Pristaš je dramaturg, osnivač kolektiva BADco. i profesor dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Projektima i suradnjama Pristaš je sudjelovao na Venecijanskom biennalu 2011. i 2016., Documenti 12 i brojnim festivalima, izložbama i konferencijama.
 

pogovor : Bojana Kunst
prijevod : Žarko Cvejić
oblikovanje : Dejan Dragosavac Ruta
326 stranica / cijena : 15 EUR or 110 HRK

 

— knjiga je dostupna preko superknjižara.hr i amazon.co.uk

 

* pdf-knjige možete skinuti s ove poveznice

 

— zajedničko izdanje Multimedijalnog instituta, izvedbene skupine BADco. i Drugog mora. Izdavački program Skhole je dio programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica Kulture.
više