Predavanje u organizaciji Multimedijalnog instituta i Kurziva

Geert Lovink : Dizajniran(a) da budeš tužan/na

Melankolija nas uvijek prati. Danas je ona postala problem dizajna – isprogramiranih oscilacija na društvenim medijima na kojima provodimo toliko vremena. Klikamo, skrolamo; svajpamo, lajkamo. A nakon svega, pitamo se kamo je otišlo vrijeme i što smo, osim osjećaja praznine, dobili.

Dizajniran(a) da budeš tužan/na (Sad by Design) je nova knjiga Geerta Lovinka u kojoj nudi kritičku analizu našeg društvenog okruženja i svega što nam ono čini. Geert analizira probleme toksičnih viralnih memova, ovisnosti o mreži i mamaca lažnih vijesti. Pokazuje kako su pokušaji dizajniranja mjesta za rješavanje tih problema, u svojim nastojanjima da budu apolitični, nesposobni stvoriti ozbiljnu kritiku ili legitimne alternative. Ali odgovor postoji: Lovink nas poziva da prihvatimo da je intimnost tih mjesta konstruirana – jer je dosada, kaže, prva faza prevladavanja “nihilizma platformi”, što nas može osloboditi da se organiziramo kako bismo zaustavili industriju prikupljanja podataka koja ih pokreće.

Geert Lovink je nizozemski medijski teoretičar i aktivist, jedna od ključnih figura kritičke mrežne kulture posljednjih trideset godina: od Digitalnog grada Amsterdama i nettime-a do Institute of Network Cultures. Autor je i urednik dvadesetak knjiga.

više