Neprikladna imena // Vizualni kolegij

O imenima na filmu — Dora García i Eugène Green

— slobodan ulaz | filmove prikazujemo s engleskim titlovima, bez hrvatskog prijevoda

 
— Dora García: Po drugi put (Segunda vez) | 94’ | 2018. | Belgija, Norveška | engleski titlovi 

Miješajući politiku, psihoanalizu i performans Dora García svoj nagrađivani dokumentarac gradi oko lika Oscara Masotte – ključnog teoretičara argentinske avangarde od 1950-ih do 1970-ih. Masottine ideje o lakanovskoj psihoanalizi, politici i umjetnosti (hepening i dematerijalizirana umjetnost) snažno su oblikovale umjetnički pejzaž Buenos Airesa 1960-ih, sve do vojnog puča, što je značilo i kraj avangarde. Naslov, Segunda vez, potječe od istoimene priče koju je napisao Masottin suvremenik Julio Cortázar, a koja opisuje klimu psihoze i neizvjesnosti uzrokovane traumama nestajanja, tj. likvidiranja ljudi u Argentini za vladavine hunte.

Dora García je španjolska umjetnica koja istražuje parametre i konvencije prezentacije umjetnosti, pitanja vremena i ograničenja između reprezentacije i stvarnosti. 2011. je sudjelovala na venecijanskom Biennaleu, a četiri godine kasnije je također u Veneciji predstavila projekt “The Sinthome Score”, temeljen na transkripciji Lacanovog 23. seminara.

Po drugi put je 2018. podijelio Grand Prix na važnom festivalu FIDMarseille s Roi Soleil Alberta Serrae.

 
 
— Eugène Green: Kako je Fernando Pessoa spasio Portugal (Como Fernando Pessoa salvou Portugal) | 26’ | 2018. | Portugal, Francuska, Belgija | engleski titlovi 

Tijekom 20-ih, na zahtjev jednog od poslodavaca, pjesnik Fernando Pessoa osmislio je reklamni slogan za piće Coca-Louca koji će uspaničiti autoritarnu vlast tog vremena.

“Da pisac dvadesetog stoljeća koji je najkompletnije otjelovio svoju maštu sve do podjele na nekoliko ličnosti od kojih je svaka pisala vlastite radove, tijekom života pokušava biti uspješan poslovni čovjek tek je naizgled proturječje. Pessoa je zarađivao za život upravljajući međunarodnom korespondencijom nekoliko tvrtki u Lisabonu, poslom koji mu je dosađivao ali mu je također ostavljao slobodno vrijeme za književno stvaralaštvo. Svi njegovi pokušaji u praktičnim poslovnim projektima imali su brz i jadan kraj. Fernando je s rezignacijom, pa i dozom humora, prihvatio neefikasnost svojih napora da stvori materijalno bogatstvo – kao vješt astrolog vidio je u zvijezdama da će postati veliki pjesnik, ali i cijenu koju će za to morati platiti.” (Eugène Green)

Rođeni Njujorčanin, Eugène Green od 1969. živi i radi u Francuskoj. Objavio je više knjiga eseja i poezije, kao i šest romana. Snimio je sedam dugometražnih filmova: Toutes les nuits, Le monde vivant, Le Pont des Arts, La religieuse portugaise, La sapienza, Faire la parole i Le fils de Joseph, za koje je nagrađen na brojnim festivalima uključujući Locarno, Lisabon i London, kao i niz kratkih i dokumentarnih filmova.

 
 

Organiziraju: Vizualni kolegij Multimedijalnog instituta i Drugo more.
Podržavaju: Program Europske komisije Kreativna Europa, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Hrvatski audiovizualni centar.
Program je realiziran u okviru State Machines, suradničkog projekta Aksiome (SLO), Drugog mora (HR), Furtherfielda (UK), Institute of Networked Cultures (NL) i NeMe (CY).

 
 

Ovaj projekt je financiran uz potporu Europske komisije. Sadržaj ove komunikacije isključiva je odgovornost autora i ni na koji način ne predstavlja stavove Europske komisije.
Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj komunikaciji isključiva su odgovornost Drugog mora.
više