Promocija knjige "Digitalni odrast i postdigitalna dobra"

Razgovor: Kritičko bibliotekarstvo, disruptivni mediji i taktičko obrazovanje

Pozivamo vas na promociju knjige Marija Hiberta “Digitalni odrast i postdigitalna dobra” u izdanju Instituta za političku ekologiju i Multimedijalnog instituta (2019.)

 

Što bi trebala biti zadaća biblioteka i bibliotekara u trenutku kada ukoričene knjige i časopisi prelaze u digitalno, a pristup digitalnim knjigama i časopisima postaje ograničen centraliziranim digitalnim platformama? Kada čitanje, pisanje i spoznavanje postaju metom sve intenzivnije komercijalizacije, zatvaranja i nadzora korisnika upravo posredstvom tehnologija? Kada biblioteke nekritički preuzimaju tehnološka rješenja koja ih ograničavaju u pružanju slobodnog pristupa knjigama i časopisima ravnopravno svim članovima društvene zajednice? Kada njihovi korisnici trebaju upravo kritičku medijsku pismenost da bi se orijentirali u zbilji u kojoj digitalno prožima sve sfere svakodnevice?

O ovim pitanjima razgovarat ćemo povodom izlaska knjige Marija Hiberta “Digitalni odrast i postdigitalna dobra”, koja kroz trostruku prizmu kritičkog bibliotekarstva, disruptivnih medija i taktičkog obrazovanja promišlja prakse koje mogu pružiti otpor širenju zatvorenih digitalnih platformi, procesima komodifikacije znanja i slijepoj vjeri u tehnološka rješenja.

U sarajevskoj promociji diskutirat će Ajla Demiragić, Tatjana Aparac-Jelušić, Petar Jandrić i, ispred izdavačâ, Vedran Horvat i Tomislav Medak.

U zagrebačkoj Aleksandra Pikić, Boris Bosančić, Petar Jandrić, Mario Hibert i ispred izdavačâ Vedran Horvat i Tomislav Medak.

Do knjige u ukoričenom izdanju možete doći u Booksi, a u digitalnom obliku naći ćete je ovdje.

više