Cruising...

Cruising sa Srđanom Sandićem: Nikola Radić

O zakonitostima poezije, slobodama, prijelazima, granicama, umjetničkim identitetima, nomadstvu, “značenju” pjesama razgovarat ćemo s mladim, hiperzanimljivim umjetnikom, autorom – Nikolom Radićem. Vidimo se u utorak, 30.4.2019. u MaMi! Ulaz je kao uvijek – besplatan.

Nikola Radić (1989) je srpsko-francuski pjesnik, muzičar, novinar i prevoditelj. Poeziju je objavljivao u zbornicima (tri izdanja “Rukopisa”, “Zbornik suvremene ljubavne poezije”), časopisima (“Književne vertikale”) i na portalima (“Strane”, “Pljuskovi”, “fake poet”). Godine 2017. objavio je prvu knjigu poezije “Prolećima si potreban” (Kovačnica priča, Beograd). Jedan je od osnivača beogradskih književnih večeri “Trop Autsajder”.

Kao član dvije kazališne trupe i bubnjar-perkusionista brojnih muzičkih sastava (Todora, Mr. G.B, Worldly Savages, sHpiritus mOvens), nastupao je u svim zemljama bivše Jugoslavije, u Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Italiji i Francuskoj. Od 2013. godine predvodi beogradski bend Barka Dilo u kojemu pjeva, piše tekstove i muziku. Nikola Radić i njegov bend Barka Dilo proglašeni su 2013. godine za najbolje beogradske ulične izvođače, a prošle godine su objavili debi album “Karta slučaja” (Krokodil Studio / Kontra).

Autorski članci i prijevodi objavljivani su mu na portalima “Courrier des Balkans”, “Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa”, “Kultiviši se”, “Buka” i u srpskom izdanju “Le Monde Diplomatique”, a preveo je i strip “Linije fronta”, kao i zbirku pjesama “Sredine” Stipe Odaka. Nakon studija Francuskog jezika i književnosti u Beogradu, kao stipendist Vlade Francuske završio je diplomski studij u Inženjerstvu kulturnih i interkulturalnih projekata na Sveučilištu Bordeaux Montaigne. Poslije Beograda, Bordeauxa, bretonskih gradova Rennes i Trélévern, trenutno živi i radi u Zagrebu kao dopisnik i prevoditelj za francuski Courrier des Balkans.

više