MaMa i Subversive Festival

Europa na rubu

 
Zajedno sa Subversive Festivalom i partnerima u svibnju organiziramo bogat govorni i filmski program.

U Zagrebu i Rijeci ćemo tako ugostiti Didiera Eribona, Geoffroya de LagasneriaEdouarda Louisa, Jodi Dean, Pavla Levija, Anu Peraicu i druge. U filmskom programu predstavljamo novi film Angele Schanelec Bio sam kod kuće, ali.
 
A posebno važne su knjige koje tom prilikom objavljujemo i/ili predstavljamo: Povratak u Reims Didiera Eribona, Misliti u lošem svijetu Geoffroya de Lagasneria, Cimanje slike Pavle Levija, Dijaloge Marguerite Duras i JL Godarda, Feministički manifest za 99% Tithi Bhattacharya, Nancy Fraser i Cinzije Arruzza, kao i Fotografiju kao dokaz Ane Peraice.
 

***

 
Ima li Europa budućnost? Ili samo sljedeće faze krize Europe imaju budućnost? Nastanak Europe kao federalne zajednice i njezinu fatalnu budućnost francuski filozof Julien Benda promišlja kao „moralno pitanje“, a Miroslav Krleža 1933. godine u eseju Evropa danas kritičan je spram njezine „bezglavosti“ te piše: „ Od najmračnijih i ljudožderskih dana, o zvijezdama, o bolestima, o životnim tajnama Evropa (po svoj prilici) nikad nije znala više nego što znade danas i znajući danas više no što je ikada znala, a sumnjajući  sve što zna, Evropa danas ne znade što zna i pojma nema što hoće.“

Danas, neposredno pred izbore za Europski parlament, opet raspravljamo o krizi suverenosti i nedjelotvornosti institucija Europske unije u odnosu sa i prema  jačanju oligarhijskih tendencija diljem njezinih članica. Europa je opet, ili još uvijek, na rubu.
 
EUROPA NA RUBU tema je ovogodišnjeg 12. Subversive festivala koji će se održati od 5. do 18. svibnja na nekoliko zagrebačkih lokacija uz natjecateljski i popratni filmski program, i sa više od stotinu gostiju ‒ svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.
 
Iz ovogodišnjih programa Subversive foruma, AlterEkonomskog foruma, Balkanskog foruma te interdisciplinarnih radionica pod nazivom Vizualne konstrukcije političkog kreiranih partnerskom sinergijom Multimedijalnog instituta (MaMa), Instituta za političku ekologiju (IPE), Centra za ženske studije, FundAction (Francuska) i Guerrilla (Njemačka) ‒ izdvajamo gostovanje trenutačno najmarkantnijih francuskih filozofa i pisaca: Didiera Eribona (Povratak u Reims), Geoffroya de Lagasneria (Misliti u lošem svijetu) i Edouarda Louisa.

Posebno nam je zadovoljstvo najaviti i dolazak feminističkih autorica, Tithi Bhattacharya (Feministički manifest za 99%), Sare Farris ( In the Name of Women’s Rights. The Rise of Femonationalism) te američke filozofkinje Jodi Dean.

Treći Alter ekonomski forum uz brojne goste iz regije, Europe i Latinske Amerike predstavit će Michaela Heinricha, profesora ekonomije i predstavnika tzv. novog njemačkog čitanja Marxa te Riccarda Bellofiora, profesora političke ekonomije sa Sveučilišta iz Bergama koji će govoriti o globalnoj ekonomskoj krizi i krizi europskog neomerkantilizma te o usponu radikalne desnice u Italiji iz političko-ekonomske perspektive.

Ishay Landa, povjesničar i pisac s izraelskog sveučilišta u Ra’anani predavanje će održati na temu totalitarizma kao „masovne histerije“, dok će teme političkog organiziranja i društvenog mobiliziranja obraditi Sandro Mezzadra, profesor postkolonijalnih studija i političke teorije na Sveučilištu u Bologni. U goste dolazi i naš, svima znani filozof i publicist, Boris Buden.
 
Na 12. Subversive festivalu održat će se i niz promocija knjiga domaćih i stranih autora kao što su Didier Eribon, Geoffroy de Lagasnerie, Pavle Levi, Marguerite Duras i Jean-Luc Godard, Alain Badiou, Ana Peraica, Sara Farris, Tithi Bhattacharya.
 
 

Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Film Festivala, Subversive Foruma, Balkan foruma, AlterEkonomskog foruma i Interdisciplinarnih radionica: Vizualna konstrukcija političkog ‒ ulaz je besplatan.
više