Kontra klasa vas poziva:

Neke lijeve teme #01 – nacionalizam i ljevica

Nakon višemjesečne pauze, vraćamo se našim regularnim raspravama o bitnim temama socijalističke teorije i prakse. Kroz ove diskusije ili kružoke koji će se – nadajmo se – održavati na mjesečnoj bazi, želimo doći do što kvalitetnijih zaključaka za budući politički i praktični rad s ciljem ostvarenja pravednijeg socijalističkog društva. Stare i okoštale ideje ne treba nekritički ponavljati, te stoga na nove diskusije pozivamo sve ljude dobre volje i načelno socijalističkih stavova.

Za prvu diskusiju iz novog ciklusa odabrali smo naizgled jasnu, ali zapravo vrlo “vruću” i kompleksnu temu: odnos ljevice i nacionalizma. Razmotrit ćemo povijesni razvoj nacija i nacionalizma, njihovu ulogu u današnjem kapitalističkom poretku te međuodnos klase i nacije; nacionalizma i anti-imperijalizma. Na kraju valja proći i kroz povijest interakcija socijalističkog pokreta s nacionalizmom i postaviti neka ključna pitanja, poput:

Trebaju li socijalisti prihvatiti koncept “nacionalnog interesa” u političkim raspravama? Postoje li situacije u kojima je savez s nacionalističkim snagama opravdan? Je li povijesni stav socijalista prema nacionalizmu polučio uspjeh? Kakav odnos imati prema pokretima nacionalnog oslobođenja? Ima li mjesta za “nacionalnu radničku klasu” u socijalističkoj strategiji, posebice u odnosu na današnju problematiku imigracije prema zapadu? I što god nam padne na pamet po putu…

Dođi i iznesi svoj stav! Nakon kratkog uvoda u temu slijedit će lagano moderirana rasprava, čiji je cilj upravo kroz diskusiju kristalizirati što kvalitetniju političku poziciju. Nećemo i ne moramo se svi slagati, ali svima je korisno čuti što više različitih mišljenja.

 

Za kvalitetniju diskusiju preporučamo pročitati neke od narednih članaka:

Rosa Luxemburg, “Nacionalno pitanje”: https://www.marxists.org/archive/luxemburg/1909/national-question/

Kontra klasa, “Lijevi nacionalizam – povijest bolesti”: http://kontraklasa.org/2016/10/17/lijevi-nacionalizam-povijest-bolesti/

Antithesi, “Vogelfrei. Migration, deportations, capital and its state”: https://antithesi.gr/?p=44

Vidimo se u subotu!

više