Predavanja

Cinzia Arruzza: Onkraj logike paralelnih pokreta

Filozofkinja i feministička aktivistkinja Cinzia Arruzza održat će predavanje pod naslovom “Onkraj logike paralelnih pokreta: treći feministički val kao klasna formacija”.

U predavanju predstavlja tezu po kojoj aktualni feministički val, a osobito feministički štrajkovi, dovode u pitanje uvriježene distinkcije između feminističkih pokreta i klasne borbe te se umjesto toga razvijaju u feminističku klasnu borbu. Argument je razvijen referirajući se s jedne strane na Lise Vogel i njezinu kritiku onog što se naziva „logikom paralelnih pokreta“ i s druge strane na koncept klasne formacije E. P. Thompsona.

Arruzza je profesorica filozofije na New School for Social Research u New Yorku, suorganizatorica recentnih ženskih prosvjeda u SAD-u i koautorica manifesta Feminizam za 99%, koji je u hrvatskom prijevodu objavljen u izdanju Multimedijalnog instituta, Centra za ženske studije, Instituta za političku ekologiju i udruge Bijeli val.

Razgovor moderira Mia Gonan.

 
Također, Aruzza će prilikom gostovanja u Zagrebu održati i predavanje “Opiranje šarmu kapitalizma: od progresivnog neoliberalizma do univerzalnog oslobođenja” 06.06. u 18 sati u Centru za ženske studije.

Broj mjesta je ograničen, prijave na obrazovni@zenstud.hr.

U predavanju će artikulirati kritiku progresivnog neoliberalizma i njegove mobilizacije koncepata osnaženja, raznolikosti, te seksualnih identiteta i sloboda. Koristeći optiku teorije socijalne reprodukcije, naglasit će nekompatibilnost kapitalizma s univerzalnim rodnim ili seksualnim oslobođenjem te analizirati unutarnje veze između različitih oblika ugnjetavanja, osobito rodne, seksualne i rasne opresije, kao i njihov odnos s kapitalističkom formom društva.

Razgovor moderira Karolina Hrga.

više