MaMa na Subversiveu

Didier Eribon i Édouard Louis u Zagrebu

 
Didier Eribon: Je li vrijeme za klasni coming out?  [Kino Europa | četvrtak | 16. svibnja | 21:00h]
 

Povratak u Reims nezaobilazni je predmet rasprave posljednjih nekoliko godina, pogotovo u njemačkom i anglosaksonskom govornom području. Eribon proširuje Bourdieuov pojam autoanalize, pretvarajući ga u novi žanr koji osobnu ispovijest o podrijetlu i odrastanju povezuje sa sociološkom studijom i političkim manifestom. U knjizi se prikaz i analiza ideološke preobrazbe radničke klase izmjenjuje s prikazom sukoba autora i društvenih normi u procesu postajanja subjektom te s političkom artikulacijom sukoba ili preklapanja različitih društvenih identiteta. U raspravi s autorom knjige posebno ćemo se usredotočiti na sukob klasnog i homoseksualnog identiteta, koji prožimlje čitavu knjigu, kao i na poziv autora knjige na klasni coming out, na iznošenje iskustva srama i nelagode života u radničkoj klasi, na mapiranje i kritičku analizu tog iskustva, kako bismo ga na koncu pretvorili u političku energiju.

 

Didier Eribon (1953) je francuski sociolog i filozof. Profesor je na Fakultetu društvenih i humanističkih znanosti u Amiensu i na Dartmouth Collegeu u Sjedinjenim Državama. Također je dugogodišnji gostujući predavač na Berkeleyju i Princetonu. Didier Eribon je i autor brojnih djela iz područja sociologije, filozofije i povijesti ideja: Michel Foucault i njegovi suvremenici (1994), Razmišljanja o gej pitanju (1999), Hereze: razmišljanja o teoriji seksualnosti (2003), Umaknuti psihoanalizi (2005), Povratak u Reims (2009) itd.

 

Moderiraju: Leonardo Kovačević i Milena Ostojić

 

— knjiga “Povratak u Reims” je objavljena u suradnji sa Sandorfom, u okviru izdavačkog programa Skhole koji je dio programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica Kulture.

 

***

 
Književna večer s Édouardom Louisom [Klub Booksa | petak | 17. svibnja]
 

Édouard Louis (1992) je francuski književnik. Studirao je povijest i sociologiju. 2013. kao urednik izdaje knjigu Pierre Bourdieu: nepodvrgavanje kao naslijeđe. 2014. godine objavljuje svoj prvi autobiografski roman Raskrstimo s Eddyjem[OceanMore, 2019]. Sljedeće godine, zajedno s de Lagasnerijem piše Manifest za intelektualnu protuofenzivu. Godine 2016., objavljuje drugi autobiografski roman Povijest nasilja, a 2018. i treći roman Tko je ubio mog oca.

 

Moderira: Asja Bakić

više