Izdanje Multimedijalnog instituta i Fakulteta za medije i komunikacije

Pavle Levi — Cimanje slike u Zagrebu i Beogradu

 

BEOGRAD : Jugoslovenska kinoteka, Multimedijalna sala (Uzun Mirkova 1) / ponedeljak / 13. 05. / 18.00
promocija knjige
sudjeluju: Petra Belc, Jovan Čekić, Pavle Levi
moderira: Petar Milat
BEOGRAD : Fakultet za medije i komunikacije, Sala 10 (Karađorđeva 65) / utorak / 14. 05. / 13.00
predavanje Pavla Levija: Kinofikacija (Ekran. Tačka. Rez.)
ZAGREB : Dvorana Müller, Kino Europa / srijeda / 15. 05. / 18.00
promocija knjige
sudjeluju: Tanja Vrvilo, Hrvoje Turković, Pavle Levi
moderira: Petar Milat

 
 
„Pavle Levi jedan je od onih autora čiji su tekstovi intelektualno utješni dok istovremeno aktiviraju intelekt pri susretu s bliskim i inspirativnim horizontima. Prije sedam godina njegovo se Kino drugim sredstvima trenutačno suvereno upisalo u obzor suvremene filmske teorije, razotkrivajući kroz naizgled jednostavno imenovanje pojma fenomen prisutan u ljudskom stvaralaštvu od samih njegovih početaka. U Cimanju slike Levi kao da ponavlja svoju gestu proširenog teksta (na tragu Youngbloodova/Vanderbeekova proširenog filma) i sumirajući svoje akademske i filmsko-interpretacijske interese oslobađa pisanje o (filmskoj) slici kroz još jedan privlačan koncept čija se primjena odmata u više smjerova. Preuzimajući Makavejevljev ludički pristup umjetnosti koju „treba cimnuti“ Levi analizama suvremenih slika kao da budi čitatelja-gledatelja specifičnom vrstom tekstualne i misaone sintonike. Ako pristanemo na pakt koji nam autor nudi, na čitanje akademskog lucidnog sna, ulazimo u prostor u kojemu je moguće sagledati poznato iz dosad nepoznatih ili neočekivanih uglova; teorijskim i interpretativnim cimanjem stripova, filmova i fotografija autor razotkriva svoju strast prema analizi vizualne svijesti i onaj jedva primjetan šav koji spaja svijet spavača sa svijetom budne osobe, odnosno svijet filma sa svijetom „stvarnosti“. [Petra Belc]

 
Cimanje slike je prvi svezak u novopokrenutoj ediciji Sekvenca koju zajednički uređuju Multimedijalni institut i Fakultet za medije i komunikacije iz Beograda. Knjigu je oblikovao Andrej Dolinka, a s engleskog preveo Đorđe Tomić.

 
Pavle Levi je redovni profesor povijesti i teorije filma na sveučilištu Stanford u Kaliforniji. Autor je knjiga Raspad Jugoslavije na filmu i Kino drugim sredstvima. Priredio je zbornik tekstova Annette Michelson Filosofska igračka.

 
 

Gostovanje Pavla Levija organiziramo u suradnji sa Subversive Festivalom, Fakultetom za medije i komunikacije i festivalom Beldocs.
više