Predstavljanje knjige

Branislav Jakovljević : Umetnost odluke – performans i samoupravljanje u Jugoslaviji, 1945-91

 
Branislav Jakovljević u Umetnosti odluke ukazuje na povezanost demokratizacije umjetnosti i industrijske demokracije na slučaju socijalističke Jugoslavije, a što je rezultiralo nastankom jednog oblika kulture koji je teško klasificirati. U knjizi autor dovodi u pitanje pretpostavku da je istočnoeuropska umjetnost prije 1989. mogla biti samo “službena” ili “disidentska”, tvrdeći da raspad Jugoslavije nije posljedica međunacionalne “vjekovne mržnje”, već da proizlazi iz devijacija i poraza same ideje samoupravljanja.
Jakovljević svoje teze izlaže na primjeru sletova, pa proto-performansa kao što je beogradska inscenacija Čekajući Godoa iz 1954. godine, ili kroz body-art Marine Abramović i drugih.
U knjizi se također navode i brojna međunarodno manje poznata umjetnička imena, no važna za jugoslavenski kontekst, a ulogu ima i mladi Slavoj Žižek sa svojom eksperimentalnom poezijom.
 
Američko izdanje knjige naslovljeno Alienation Effects (University of Michigan Press, 2016.) višestruko je nagrađivano, a srpsko izdanje najesen ove godine je objavio Orionart iz Beograda.
 
— knjigu će u razgovoru predstaviti autor i Goran Sergej Pristaš
 

***

 
Branislav Jakovljević predaje na sveučilištu Stanford, na Odsjeku za teatar i performans. Dosad je objavio knjige Smrznuti magarac i drugi eseji (Komuna links, Beograd, 2017) i Daniil Kharms: Writing and the Event (Northwestern University Press, 2009), kao i veliki broj eseja u stručnoj periodici. Član je uređivačkog odbora časopisa TDR: The Drama Review, i – last, but not least – prevoditelj Filosofije palanke Radomira Konstantinovića na engleski jezik.
 

***

 

Razgovor organiziramo u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, uz podršku Galerija Nova.

 

više