Edicija Skhole

Giovanna Franca Dalla Costa : Rad ljubavi

 
“Rad ljubavi” Giovanne France Dalla Coste, izvorno objavljen 1978., ključni je feministički tekst o pitanju nasilja protiv žena u suvremenom društvu. Nasilje za nju predstavlja sam radni odnos u kojemu je žena prisiljena obavljati reproduktivni rad bez novčane naknade u okviru kapitalističke ekonomije. Dalla Costa prepoznaje i značajnu funkciju koju država ima u perpetuiranju nasilja protiv žena, te u skladu s tim, Rad ljubavi nudi politizaciju pitanja rodno uvjetovanog nasilja koja uključuje i borbu protiv rada i države.
 
Godine 1978., u izdanju male feminističke izdavačke kuće “Ženska izdanja” iz Rima, izlazi knjižica Giovanne France Dalla Coste – „Rad ljubavi” s podnaslovom „Fizičko nasilje kao esencijalna komponenta muškog odnosa spram žena”. Tekst je iznikao iz pokreta Nadnice za kućanski rad i mnogobrojnih rasprava koje je pokret od svojih početaka (oko 1972.) potaknuo, prvo na talijanskoj, a kasnije i na svjetskoj feminističkoj i izvanparlamentarnoj lijevoj sceni. Četrdeset godina nakon talijanskog izdanja Multimedijalni institut, u jeku rasprava o pokretu #metoo, pokreče objavljivanje knjige Rad ljubavi, ovaj put s podnaslovom Kućanski rad i nasilje protiv žena (prevela Mia Gonan).
 
Giovanna Franca Dalla Costa je sociologinja sa Sveučilišta u Padovi koja se bavi kvantitativnim istraživačkim radom na području društvene reprodukcije. Objavila je niz istraživanja o toj temi s posebnim naglaskom na ulogu mikrokreditiranjanja i ekonomskog razvoja, u zemljama poput Bangladeša, Venezuele, Eritreje, Argentine i Palestine.
 

***

 
“Rad ljubavi” je objavljen u biblioteci Skhole Multimedijalnog instituta, koja je dio programskog pravca Dopolavoro Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

više