Neukrotivi senzibiliteti — novi pravci kritičke teorije i umjetnosti

U protekle dvije godine Multimedijalni institut, poznatiji kao MaMa, objavio je zajedno s partnerima iz Zagreba i Beograda — da navedemo samo najvažnije: Booksa, Fakultet za medije i komunikacije ili Subversive Festival — veći broj značajnih knjiga, bilo da se radi o prijevodima na naše jezike ili o izdanjima na engleskome.

Knjige pisaca kao što su László Krasznahorkai i Dubravka Ugrešić, teoretičara poput Didiera Eribona, ili filmaša Slobodana Šijana, Jean-Luca Godarda i Marguerite Duras čine vidljiviji dio produkcije MaMe i partnera, no jednako važne su i publikacije koje prezentiraju nove radikalne društvene prakse i inovativne umjetničke tendencije, u rasponu od feminizma i kvir-teorije do poezije ili eksperimentalnog filma. Izdavačka djelatnost Multimedijalnog instituta će kulminirati tokom sljedeće godine aktivnostima unutar programskog pravca Dopolavoro Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

U 14 dana koncentriranog programa krajem oktobra i početkom novembra u Beogradu se održava 7 javnih događanja, čime se nastavlja i proširuje plodna, skoro dvadesetgodišnja suradnja MaMe i brojnih beogradskih i novosadskih organizacija, intelektualaca i umjetnika.

Neukrotivi senzibiliteti su naš omaž Borki Pavičević.

***

25.10.2019. (petak) u 19:00h, @Francuski institut (Knez Mihailova 31, Beograd)

Povratak u Reims — razgovor o knjizi Didiera Eribona

28.10.2019. (ponedjeljak) u 19:00h, @Centar za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21)

Uvijek za Homerom — razgovor o knjizi Lászla Krasznahorkaija

30.10.2019. (srijeda) u 18:00h, @Kulturni centar Magacin (Kraljevića Marka 4-8)

Šta je radikalni kvir danas? — promocija knjige Leeja Edelmana “Ne naučiti ništa” i zbornika “Nepomirljivo: radikalni kvir protiv roda, države i kapitala”

02.11.2019. (subota) u 19:00h, @Kulturni centar Magacin (Kraljevića Marka 4-8)

Rad ljubavi — razgovor o knjizi Giovanne France Dalla Coste

05.11.2019. (utorak) u 19:00h, @Centar za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21)

Tomislav Gotovac : Life as a Film Experiment — razgovor povodom izdanja knjige Slobodana Šijana na engleskome jeziku, uz projekciju filma Tomislava Gotovca

06.11.2019. (srijeda) u 19:00h, @Centar za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21)

Kino posvećenost — filmska poetika Nathaniela Dorskog

08.11.2019. (petak) • Razgovor o knjizi “Dijalozi” Marguerite Duras & Jean-Luca Godarda  — lokaciju, satnicu i sudionike razgovora objavljujemo naknadno

 

Više o programu pogledajte u programskoj knjižici.
***
Program organizira Multimedijalni institut u suradnji i uz podršku sljedećih partnera: Kulturtreger/Booksa, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Festival Slobodna zona, Fakultet za medije i komunikacije, Francuski institut u Srbiji, Pride Info Centar, Kulturni centar Magacin, Hrvatski filmski savez, Institut Tomislav Gotovac, Subversive Festival, Drugo more, programski pravac Dopolavoro Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

više