OTKAZANO: Vincent Liegey: To Reshape Well, Let’s Degrowth

Nažalost, otkazujemo javni program Reshape Intensive Zagreb koji uključuje predavanja Renate Salecl, Vincenta Liegeyja, Juliette Hennequin i Pascala Gielena. Program Intensiva prvenstveno je namijenjen sudionicima projekta Reshape koji dolaze iz brojnih zemalja Europe i Južnog Mediterana. Uslijed trenutne situacije širenja korona virusa Europom, putovanja i zajednički boravak velikog broja ljudi predstavlja dodatnu opasnost od širenja zaraze. Iako ne želimo dodatno doprinositi panici koja se pojavljuje u nekim medijima, smatramo da i sami trebamo preuzeti odgovornost za sprječavanje zaraze. Ovim se putem ispričavamo svima koji su namjeravali sudjelovati u programu i pratiti Reshape Intensive Zagreb, te najavljujemo kako će predavanja biti održana u sklopu ostalih aktivnosti projekta i dokumentirana na stranici reshape.network. Radni dio Intensiva održat će se online.
 
 
Kroz posljednjih 15 godina otkako se “odrast” pojavio, ovu “udarnu riječ” koristilo se kako bi se otvorile opširne rasprave o tome može li beskrajni rast u ograničenom svijetu biti moguć ili uopće poželjan.
 
Odrast prije svega dekonstruira mit da je rast glavno rješenje za ćorsokak u kojeg nas je dovelo kapitalističko, produktivističko i konzumerističko društvo. Ovaj pokret nastoji razumjeti konvergencije kriza koje doživljavamo i argumentirati da su energetske i razne okolišne, političke i egzistencijalne, ekonomske i društvene krize itekako povezane. Stremljenje našeg društva ka sve većem i većem povećanju proizvodnje i potrošnje nisu održivi, a posljedica toga je da se sada suočavamo s globalnim zatopljenjem, gubitkom bioraznolikosti kao i krajem jeftine i jednostavne eksploatacije i proizvodnje sirovih materijala poput fosilnih goriva i metala, posebno onih koje se koristi u “obnovljivim” energijama. Ovakav model razvoja nije bio u stanju odgovoriti na rastuće nejednakosti i nezaposlenost. Rast BDP-a ili jednostavni kvantitativni kriteriji daleko su od uspostave smislenog i emancipiranog života za sve.
 
Odrast i drugi povezani pokreti predlažu demokratsku tranziciju prema novom društveno pravednom i ekološki održivom sustavu. Prvenstveno se pitaju koji društveni, ekonomski, institucionalni i kulturni alati mogu pomoći u takvoj transformaciji. Eksperimentiraju s novim lokalnim, održivim i ekonomski pravednim proizvodnim sustavima poput zajedničkih vrtova, malih radiona (primjerice, za popravke bicikala ili sitnih kućanskih pomagala), agrikulturnih inicijativa koje rade za dobrobit zajednice i alternativnih lokalnih valuta i sustava razmjene koji promoviraju održive lokalne proizvodne prakse.
 
Odrast upozorava na potencijal krize civilizacije i odgovara na njega istražujući alternativna i koherentna rješenja na raznim razinama. S višedimenzionalnim razumijevanjem međusobno povezanih izazova s kojima se susrećemo, odrast istražuje kako možemo implementirati demokratsku i mirnu tranziciju prema novom re-lokaliziranom ali umreženom modelu društva koji se temelji na društvenoj i okolišnoj pravdi.
 
Vincent Liegey je ko-autor knjige “A Degrowth Project” (Éditions Utopia, 2013) glasnogovornik francuskog Pokreta odrasta, inženjer i interdisciplinarni istraživač. Koordinator je zadruge Cargomania inspirirane odrastom koja djeluje u Budimpešti kao centar za održiva logistička rješenja i lokalnu distribuciju hrane na kargo-biciklima. Jedan je od koordinatora grupe podrške za međunarodnu konferenciju o odrastu.
 
Predavanje je organizirano kao dio programa Reshape Intensive Zagreb u sklopu Pogonovog projekta Reshape koji je sufinanciran kroz program Kreativna Europa Europske unije.

više