MaMini pamfleti

Catherine Malabou — Preispitivanje uzajamne pomoći

 

Otkako je započela trenutna zdravstvena kriza, na raznim su mjestima objavljena brojna razmišljanja o nužnosti uzajamne pomoći, solidarnosti i suradnje. U perspektivi najutjecajnijih mislilaca koji su se bavili ovim pojmom, uzajamna pomoć predstavlja istinski revolucionarni dinamizam, odnosno motor jedne, u potpunosti rekonstruirane, vizije društvenosti.

 

***

 
U ovom tekstu, izvorno objavljenom u travnju 2020. a u prijevodu Ante Jerića, Catherine Malabou posvećuje se dvama neposredno aktualnima pojmovima, a kojima se filozofija dosad samo uzgredno bavila — uzajamna pomoć i altruizam. Nadovezujući se na teoretizacije altruizma kod Petera Singera i Pjotra Kropotkina, Malabou dovodi u vezu autore koji stoje na suprotnim ideološkim polovima liberalizma i anarhizma. Konceptualizacija altruizma kod Singera i kod Kropotnika upućuje na jednu bitnu tezu koju Malabou iznosi na početku teksta: uzajamna pomoć i altruizam nisu isključivo pitanje brige ili solidarnosti, nisu svodivi niti na oblike društvenosti niti oblike afektivnosti (npr. ljubav, empatiju, itd.) već se temelje na “samoj logici života”. 
 
Biopolitička je teorija dala veliki doprinos u analizi načina kojima se stanovništvo širom svijeta normalizira i eksploatira, što se posebice akutno manifestira u trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Ali u njezinim je okvirima gotovo nemoguće misliti ne samo otpor toj biopolitičkoj konstelaciji, već i odnos između biologije, etike i politike koji, kako kaže Malabou, nije naprosto elaboracija ili kritika biologizma. Promišljanje altruizma kao istovremeno i biološki utemeljenog, što pronalazimo u Singerovom pojmu efektivnog altruizma, kao i u Kropotkinovim razmatranjima o uzajamnoj pomoći, otvara prostor za drugačije oblike društvenosti i za otpor utemeljen na historizaciji biološkog tj. na pamćenju naslijeđenih oblika jednakosti i solidarnosti. 
 
Malabou, upozorava da su razne manifestacije uzajamne pomoći kojima trenutno svjedočimo upravo dokaz te mogućnosti otpora.
 
— ovdje možete preuzeti PDF-datoteku: jednostranično | dvostranično 
 

***

 

Catherine Malabou je francuska filozofkinja, profesorica filozofije pri Centru za istraživanje moderne europske filozofije (CRMEP) na Sveučilištu Kingston, a od 2019. predaje i na odsjeku za komparativnu književnost na kalifornijaskom sveučilištu Irvine. 
Ovdje možete pročitati dvije njene knjige koje smo objavili u prijevodu: Ontologija nezgode (u suradnji s Booksom) i Prebrazbe inteligencije (u suradnji s FMK, Beograd).
više