X

Javna knji┼żnica

Borbe s papirom

petak, 16.10.2020. @ Galerija Nova, MaMa

ÔÇö 18:00h : Tomislav Medak i Marcell Mars, Politiziranje piratstva, prezentacija i projekcija* (MaMa)
ÔÇö 20:00h : Otvorenje izlo┼żbe (Galerija Nova ÔÇó izlo┼żba ostaje otvorena do 24.10. 2020.)

Vodstva kroz izlo┼żbu uz autore projekta bit ─çe mogu─ça u subotu 17.10. i utorak 20.10. od 17 do 20 sati.

 

***

Izlo┼żba Borbe s papirom nastavak je projekta Javna knji┼żnica. Projekt Javna knji┼żnica od 2012. godine izlo┼żbama, publikacijama, izradom digitalnih alatki i javnom polemikom radi na promicanju op─çeg prava na pristup kulturi i znanju. Projekt kriti─Źki i prakti─Źki propituje kako re┼żim intelektualnog vlasni┼ítva ograni─Źava to pravo i slu┼żi kao regulatorni mehanizam nejednake dostupnosti koja produbljuje jaz u obrazovanju, stru─Źnosti i dru┼ítvenom napretku izme─Ĺu ekonomski najrazvijenijih zemalja i zemalja (polu-) periferije poput na┼íe.

U sklopu izlo┼żbe bit ─çe izlo┼żeni projekti: Pravni spor oko Rameshwari Photocopy Services; Kenneth Goldsmith: Printing out the Internet; Monoskop: Architecture i Anthropocene, Memory of the World: Catalogue by Slowrotation, Walt Willis & Bob Shaw: Za─Źarana kopirka (ilustrirao Mance).

Izlo┼żba dokumentira kako se borbe oko pristupa znanju u uvjetima globalne ekonomske nejednakosti i nejednakosti u “dru┼ítvu znanja” materijaliziraju kroz tisak, fotokopiranje i printanje.
Digitalne mre┼że olak┼íale su dostupnost znanja i drasti─Źno pove─çale koli─Źinu dostupne tekstualne gra─Ĺe u odnosu na dane tiska. Kada bismo htjeli otisnuti samo katalog knjiga koje mo┼żemo smjestiti na disk osobnog ra─Źunala ispunili bismo nekoliko velikih svezaka gustog teksta. Pa ipak u mnogim situacijama i u mnogim dru┼ítvima ─Źitanje s papira ostaje povla┼íteni oblik pristupa znanju.

Istodobno, piratsko kopiranje i distribuiranje danas percipiramo kao fenomen digitalne kulture. Me─Ĺutim, diseminacija znanja u pred-digitalnim danima temeljila se na fotokopiranju i piratskim izdanjima. Fotokopirane knjige i fotokopirani znanstveni ─Źlanci koji bi se fotokopirali s generacije na generaciju i od znanstvenika do znanstvenika omogu─çili su mnogima da zavr┼íe studije, djeluju kao znanstvenici i prenose znanja mla─Ĺima. “Dru┼ítvo znanja” prije tri desetlje─ça ne bi postojalo bez ilegalnog dijeljenja znanja kao ┼íto ni dana┼ínje “dru┼ítvo znanja” ne postoji bez ilegalnog dijeljenja znanja.

Pro┼ílost i sada┼ínjost borbe oko dostupnosti znanja stoga mo┼żemo sagledati kroz borbe s papirom.

Izlo┼żbu osmislili i kroz nju vode: Marcell Mars i Tomislav Medak

***

 

* prezentacija i projekcija realizirana je u sklopu WHW programa Brinu─çi jedni za druge, radikalne politike bri┼żnosti koji se sastoji od filmskih, video i diskurzivnih programa koji se bave problematikom emancipatorskih i dekoloniziraju─çih perspektiva u odnosu na intimne i politi─Źke aspekte brige i bri┼żnosti u kontekstu borbe za dru┼ítvene promjene i solidarnost.

 

Producirali: Multimedijalni institut, Centar za postdigitalne kulture Sveu─Źili┼íta Coventry i WHW/┼áto, kako i za koga
Zahvaljujemo: Dušanu Baroku, Kennethu Goldsmithu, Lawrenceu Liangu, Kaji Marczewskoj, Rabindra Patra, Shubigi Rao, Alexu Sainsburyju i Mohammadu Salemyju.