Javna knjižnica

Borbe s papirom

— 18:00h : Tomislav Medak i Marcell Mars, Politiziranje piratstva, prezentacija i projekcija* (MaMa)
— 20:00h : Otvorenje izložbe (Galerija Nova • izložba ostaje otvorena do 24.10. 2020.)

Vodstva kroz izložbu uz autore projekta bit će moguća u subotu 17.10. i utorak 20.10. od 17 do 20 sati.

 

***

Izložba Borbe s papirom nastavak je projekta Javna knjižnica. Projekt Javna knjižnica od 2012. godine izložbama, publikacijama, izradom digitalnih alatki i javnom polemikom radi na promicanju općeg prava na pristup kulturi i znanju. Projekt kritički i praktički propituje kako režim intelektualnog vlasništva ograničava to pravo i služi kao regulatorni mehanizam nejednake dostupnosti koja produbljuje jaz u obrazovanju, stručnosti i društvenom napretku između ekonomski najrazvijenijih zemalja i zemalja (polu-) periferije poput naše.

U sklopu izložbe bit će izloženi projekti: Pravni spor oko Rameshwari Photocopy Services; Kenneth Goldsmith: Printing out the Internet; Monoskop: Architecture i Anthropocene, Memory of the World: Catalogue by Slowrotation, Walt Willis & Bob Shaw: Začarana kopirka (ilustrirao Mance).

Izložba dokumentira kako se borbe oko pristupa znanju u uvjetima globalne ekonomske nejednakosti i nejednakosti u “društvu znanja” materijaliziraju kroz tisak, fotokopiranje i printanje.
Digitalne mreže olakšale su dostupnost znanja i drastično povećale količinu dostupne tekstualne građe u odnosu na dane tiska. Kada bismo htjeli otisnuti samo katalog knjiga koje možemo smjestiti na disk osobnog računala ispunili bismo nekoliko velikih svezaka gustog teksta. Pa ipak u mnogim situacijama i u mnogim društvima čitanje s papira ostaje povlašteni oblik pristupa znanju.

Istodobno, piratsko kopiranje i distribuiranje danas percipiramo kao fenomen digitalne kulture. Međutim, diseminacija znanja u pred-digitalnim danima temeljila se na fotokopiranju i piratskim izdanjima. Fotokopirane knjige i fotokopirani znanstveni članci koji bi se fotokopirali s generacije na generaciju i od znanstvenika do znanstvenika omogućili su mnogima da završe studije, djeluju kao znanstvenici i prenose znanja mlađima. “Društvo znanja” prije tri desetljeća ne bi postojalo bez ilegalnog dijeljenja znanja kao što ni današnje “društvo znanja” ne postoji bez ilegalnog dijeljenja znanja.

Prošlost i sadašnjost borbe oko dostupnosti znanja stoga možemo sagledati kroz borbe s papirom.

Izložbu osmislili i kroz nju vode: Marcell Mars i Tomislav Medak

***

 

* prezentacija i projekcija realizirana je u sklopu WHW programa Brinući jedni za druge, radikalne politike brižnosti koji se sastoji od filmskih, video i diskurzivnih programa koji se bave problematikom emancipatorskih i dekolonizirajućih perspektiva u odnosu na intimne i političke aspekte brige i brižnosti u kontekstu borbe za društvene promjene i solidarnost.

 

Producirali: Multimedijalni institut, Centar za postdigitalne kulture Sveučilišta Coventry i WHW/Što, kako i za koga
Zahvaljujemo: Dušanu Baroku, Kennethu Goldsmithu, Lawrenceu Liangu, Kaji Marczewskoj, Rabindra Patra, Shubigi Rao, Alexu Sainsburyju i Mohammadu Salemyju.
više