Online predavanje

ABC Wikipedije/Wikimedija za ljudska prava

Inicijativa HrW u suradnji sa Festivalom ljudskih prava organizira prezentaciju i uvodnu radionicu:

ABC Wikipedije i Wikimedija za ljudska prava

Wikipedija je participativna, slobodna i otvorena web enciklopedija i već je 20 godina u vrhu web popularnosti kao jedini nekomercijalni web među prvih dvadeset, a često i među prvih pet. No iako se smatra jednim od najdugovječnijih projekata digitalne javne domene, koju gotovo svi umreženi direktno ili indirektno dnevno koriste, relativno mali broj korisnika uistinu zna kako ona funkcionira i kako se može doprinijeti da ju se učini boljom.

Na Wikipedijama na velikim jezicima (enleski, francuski isl.) posljednjih su godina napravljene velike akcije za podizanju kvalitete sadržaja (posebno problematična na hrvatskoj wikipediji). U vrijeme kada je velik dio rada i socijalizacije hibridiziran ili potpuno digitaliziran i prezasićen komercijalnim online uslugama, Wikipedija je online prostor u kojem sporije i smislenije možete koristiti i pomoći u globalnom dijeljenju znanja.

U webinarskom formatu govorit ćemo i o sestrinskim Wikimedija projektima, te revidirat već postojeće sadržaje i nadopuniti bazu člancima iz različitih područja s naglaskom na ljudska prava.

Wikipedija je danas jedan od najčešće korištenih izvora informacija na internetu, a njene podatke koriste i tražilice Googlea, Facebooka, Apple Siri ili Amazon Alexe. Civilni sektor sa smanjenom vidljivošću ima nepotpune, nekad i neistinite podatke, a često informacije i medijski zapisi uopće ne postoje.

Wikipedija se sprema uskoro slaviti svoj 20ti rođendan i prava je prilika pomoći u boljem radu i popularizaciji provjerenih informacija i relevantnog znanja i iskustava osobito iz polja ljudskih prava.

Radi ograničenog broja mjesta, potrebno je što prije poslati prijavu na GLAM@mi2.hr te navesti ime i prezime, broj mobitela (ili telegram account) i ukratko u 2-3 rečenice objasniti zašto želite sudjelovati na radionici (koja iskustva ili znanja možete dijeliti s drugima). Prijave do 08.12.2020. u 18h!

HrW projekt je nastao u partnerstvu s udrugama
Multimedijalni institut – MAMA Zagreb (Zagreb), Queeranarchive (Split) i Udruga PaRiter (Rijeka), te Savez udruga Klubtura, uz podršku Gradske knjižnice Rijeka.

Program se provodi kroz platformu Clubture network.
Donatori programa su:
● Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
● Grad Zagreb – gradski ured za kulturu
● Zaklada “Kultura nova”
● Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja

više